Algemeen

Juridisch advies: Functioneringsgesprek tijdens ziekte

Als Astrid schildklierproblemen krijgt, werkt ze stug door. De bevlogen docent transformeert in een prikkelbare leraar. Ze had zich beter ziek kunnen melden.

Tekst Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

tt-juridischa

Beeld: Typetank

Astrid droomde er als kind al van les te gaan geven. En inderdaad: ze werkt inmiddels al jaren als docent Engels op een middelbare school en heeft het erg naar haar zin. Haar leidinggevende Henk is tevreden over de manier waarop ze haar werk doet. Ze kan goed met leerlingen omgaan en haar klassen halen goede resultaten.

Helaas krijgt Astrid last van haar gezondheid. Haar schildklier werkt niet goed, waardoor ze zich niet goed kan concentreren en zich vaak vermoeid voelt. Ondanks haar gezondheidsklachten blijft ze doorwerken en dat is niet zonder gevolgen gebleven.

Vermoeid

Haar leerlingen zien hun geduldige lieve docent veranderen in iemand die snel geïrriteerd raakt. Astrid maakt ook een vermoeide indruk. Haar collega’s hebben ook gemerkt dat Astrid erg is veranderd. Ze komt werkafspraken niet na en als collega’s haar daar attent op maken, loopt ze ineens weg. Ze vinden het maar vreemd. Zou Astrid ziek zijn? Nou, dat zal wel niet, anders had ze zich wel ziek gemeld.

Haar leerlingen zien hun geduldige lieve docent veranderen in iemand die snel geïrriteerd raakt

Henk krijgt van ouders van examenleerlingen en van collega’s negatieve berichten over Astrid en besluit een gesprek aan te gaan. In het gesprek krijgt Astrid te horen dat Henk twijfels heeft over haar functioneren en dat ze een verbetertraject moet ingaan. Als haar functioneren verbetert, mag ze blijven, zo niet dan wordt ze ontslagen. Astrid is erg geschrokken van deze mededeling en is bang dat ze haar baan kwijt zal raken. Ze belt met de juridische dienst van de AOb.

Bedrijfsarts

De juridisch medewerker vraagt Astrid of ze zich heeft ziek gemeld en of ze al bij de bedrijfsarts is geweest. Nee, zegt Astrid, want van huis uit heb ik mee gekregen dat het werk altijd doorgaat, dus aan ziek melden heb ik niet gedacht.

De juridisch medewerker legt uit dat een werknemer tijdens ziekte niet op zijn functioneren beoordeeld mag worden, omdat de reden van het disfunctioneren kan samenhangen met de gezondheidsklachten die hij heeft. Pas wanneer er geen sprake meer is van ziekte, mag een werkgever een verbetertraject voor de werknemer inzetten.

De juridisch medewerker legt uit dat een werknemer tijdens ziekte niet op zijn functioneren beoordeeld mag worden

Herstellen

Astrid heeft zich vervolgens ziek gemeld en de bedrijfsarts heeft geconstateerd dat de belangrijkste oorzaak van haar ‘disfunctioneren’ te maken heeft met haar gezondheid.
Het verbetertraject gaat daarom niet door en Astrid krijgt de tijd om te herstellen en de verwachting is dat daarmee ook haar functioneren zal verbeteren.

Deze rubriek is gebaseerd op ervaringen uit de praktijk van AOb-juristen en verschijnt elke maand in het Onderwijsblad, het tijdschrift van de AOb. Wil jij het blad ook thuis ontvangen? Word lid!