Het is raadzaam om je bij te verzekeren.
Het is raadzaam om je bij te verzekeren.

Beeld: Typetank

Juridisch advies: Aanvullende verzekering is aanrader

Jerre is dolgelukkig: na zijn afstuderen vindt hij bij een groot schoolbestuur direct zijn eerste vaste baan als schoolpsycholoog. Hij bekijkt zijn eerste loonstrookje, ziet daarop ‘IPAP premie’ vermeld staan en is benieuwd wat dit inhoudt.

IPAP is in de onderwijssector een vrijwillige aanvullende verzekering voor arbeidsongeschiktheid. Bij ziekte krijgt Jerre de eerste twee jaar het salaris van zijn werkgever doorbetaald. Hierna ontvangt hij mogelijk een arbeidsongeschiktheidsuitkering (de wia).

Krater

Na uiterlijk twee jaar moet hij minstens de helft van het inkomen verdienen dat hij volgens het UWV nog had kunnen verdienen. Indien Jerre hierin niet slaagt, bijvoorbeeld omdat hij geen passend werk vindt of er te weinig mee verdient, dan komt hij in de ongunstige vervolguitkering terecht. Dat is een lage uitkering, gebaseerd op het minimumloon. Deze zogenoemde wia-krater heeft een enorme inkomensachteruitgang tot gevolg, soms tot wel 70 procent van het oorspronkelijke inkomen. Hierdoor kunnen andere financiële verplichtingen (denk aan hypotheek, huur) in het geding komen en kom je mogelijk op een toch al kwetsbaar moment van de regen in de drup.

Verzekeren

Gelukkig is er een mogelijkheid tot verzekeren. Op grond van de recent afgesloten cao’s in het basis- en voorgezet onderwijs moet iedere werknemer in staat worden gesteld om zich hiervoor via de werkgever te verzekeren. Ten opzichte van individueel verzekeren zijn er in verband met de schaalgrootte vaak premiekortingen. De kosten voor bijverzekeren zijn weliswaar voor de werknemer, toch is het zeer raadzaam om dit te doen. Een klein maandelijks bedrag behoedt je voor zeer ernstige inkomensgevolgen bij ziekte.

Meer nieuws