Algemeen

Inbreng leden is cruciaal voor nieuwe cao primair onderwijs

AOb-bestuurder primair onderwijs Eugenie Stolk zit middenin de onderhandelingen voor een nieuwe cao. De besprekingen vorderen. Stolk: “Binnen enkele weken hebben we de mening en inbreng van de leden hard nodig over belangrijke thema’s.” De stand van zaken op dit moment.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

Sinds begin februari zijn de onderhandelingen voor een nieuwe cao in het primair onderwijs bezig. “De focus ligt nu op twee onderdelen waar de mening van onze leden erg belangrijk voor is”, zegt Stolk die namens de AOb onderhandelt. Zo zijn de cao-partijen al een eind op weg met de afspraken over tijd, arbeidsduur en verlof. Het gaat dan bijvoorbeeld over de verdeling van het werk, hoe vaak leerkrachten op school moeten zijn. “Wij willen tot een afspraak komen waarin het team veel meer invloed krijgt op het bepalen van de werkverdeling. Nu wordt het vaak nog van boven opgelegd”, zegt Stolk. In de inzet van de AOb stond al dat er een andere afspraak moet komen voor de 40-urige werkweek. De partijen zijn nu bezig met een concept. Stolk: “Dat gaan we voorleggen aan onze leden om te kijken of ze het wat vinden. Daarna gaan we er pas mee verder.”

AOb-bestuurder Eugenie Stolk: “Wij willen tot een afspraak komen waarin het team veel meer invloed krijgt op het bepalen van de werkverdeling. Nu wordt het vaak nog van boven opgelegd.”

Bij het ontwikkelen van nieuwe functiebeschrijvingen is de inbreng van de leden ook belangrijk. De functiebeschrijvingen stammen uit 2006, zijn achterhaald en niet altijd meer passend bij de praktijk. “De academische leraar bijvoorbeeld staat nog niet apart beschreven. Functies zijn soms complexer geworden en moeten eigenlijk opnieuw gewaardeerd.” De AOb wil samen met de andere bonden en de werkgeversorganisatie PO-raad via bijeenkomsten praktijkverhalen horen van een representatieve groep leerkrachten en ondersteuners. “We willen achterhalen of het werk dat ze doen klopt met de beschrijvingen.”

Vaart

De sociale partners onderhandelen daarnaast over contracten en ontslag. Vragen die dan centraal staan zijn: op welke termijn is ontslag mogelijk bij een reorganisatie en welke uitkeringen krijgt het onderwijspersoneel dan. Op 6 maart zijn de standpunten uitgewisseld. Op 21 maart overleggen de partijen hier verder over.

“We proberen de vaart erin te houden”, zegt Stolk. “Zeker omdat het geld -270 miljoen euro- dat al wel beschikbaar is voor meer salaris pas vrijkomt als er een nieuwe cao ligt.” De AOb vindt dit bedrag overigens te laag en eist 900 miljoen euro. “De nood is hoog, leraren verdienen meer waardering.”

Blijf op de hoogte!

Ben je lid van de AOb en wil je op de hoogte blijven van nieuws over onder andere cao's en stakingen, volg ons dan op Facebook of bookmark de nieuwspagina van AOb.nl