"De begeleiding van starters schiet vaak tekort", zegt leraar Menno Kolk, voorzitter van de Groene Golf

Beeld: Fred van Diem

‘Ik had een lastige start in het onderwijs’

De jongerenactiegroep de Groene Golf timmert al elf jaar aan de weg voor starters in het onderwijs. Er is veel te doen, zegt Menno Kolk. ‘Het schort nog steeds aan goede begeleiding.’

Vijf vragen aan leerkracht Menno Kolk die zich inzet voor de starters in het onderwijs.

Even voorstellen?

Ik ben Menno Kolk, 29 jaar, sinds 2011 werkzaam in het onderwijs. Ik ben al een paar jaar leerkracht van groep 5/6 van basisschool de Flambouw in Nigtevecht. Ik heb een vast contract, na vele jaren als invaller te hebben gewerkt. Ik ben al jaren actief in de Groene Golf, de jongerenactiegroep van de AOb. In 2017 ben ik voorzitter geworden.”

Waarom de Groene Golf?

“Ik voel me verbonden met de specifieke problemen van startende leraren. Ik heb zelf ook een lastige start gehad. Het begon met heel veel invalbanen. Toen kreeg ik mijn eerste eigen groep: groep 7/8. Dat was ontzettend zwaar. Ik moest wennen aan het Jenaplanonderwijs, moest me inwerken in het aanbod van voortgezet onderwijs in de regio, ik moest een kamp organiseren, er waren allerlei onderwijskundig-administratieve taken die ik nog nooit had gedaan. Het was te veel, ik kon gewoon niet leveren. Daarbij kreeg ik begeleiding van mijn directeur, waardoor begeleiding en beoordeling in elkaar overliepen.”

Hoe moet het wel?

“Als je zo wordt overspoeld met nieuwe dingen, heb je behoefte aan iemand die je helpt prioriteiten te stellen en je eigen grenzen goed aan te geven. Zodat je weet welke taken ook wel een beetje minder goed kunnen. De begeleiding van starters schiet vaak tekort. Dat is ook een terugkerend onderwerp in de Groene Golf. We organiseren regelmatig themabijeenkomsten voor jonge leraren tot 35 jaar, bijvoorbeeld over timemanagement of orde houden. Die worden druk bezocht. Steeds hoor je weer dezelfde problemen: dat de werkdruk te hoog is, de salarissen te laag, dat er te weinig eerlijke banen zijn met fatsoenlijke contracten, dat starters niet de begeleiding krijgen waaraan ze behoefte hebben. Op de school waar ik nu werk, gaat het wel goed. Jonge leerkrachten krijgen ruimte om zich te ontwikkelen, de schoolleiding heeft vertrouwen in me en ik krijg goede begeleiding.”

Wat kunnen jullie aan de positie van starters doen?

“Omdat de Groene Golf vertegenwoordigers heeft in alle sectoren van de AOb, kunnen we de problematiek voortdurend aankaarten binnen de bond. Zo hebben we er in het verleden aan bijgedragen dat de begeleiding van starters is opgenomen in de cao’s en dat starters minder lesuren hoeven te geven. Je ziet ook dat schoolbesturen dingen beginnen te doen voor starters. Zo zijn er besturen die starterscafés organiseren waar beginners elkaar ontmoeten, ervaringen uitwisselen en elkaar helpen problemen op te lossen. Ook buiten de bond kaarten we de problematiek van starters aan, bijvoorbeeld in de politiek.”

Hoe kun je lid worden van de Groene Golf?

“Als je AOb-lid bent en jonger dan 35 jaar, kun je je bij ons aansluiten. In MijnAOb kun je aangeven dat je onze nieuwsbrief wilt ontvangen. Als je vragen hebt over de Groene Golf of je wilt zelf actief worden, mail me dan op mkolk@aob.nl.”

Meer nieuws