MBO

Hulpmiddel biedt teams steun bij werkverdeling mbo

Het is elk jaar een fikse puzzel die mbo-teams moeten oplossen: de werkverdeling. Wie gaat er welke lessen en taken uitvoeren en hoeveel uren zijn daarvoor beschikbaar. De AOb heeft daarom een handige folder en tool ontwikkeld waarmee je jouw inzet kunt berekenen en met het hele team een stappenplan volgt. 

Tekst Karen Hagen - redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

tt-tool-werkdrukverdeling-mbo

Beeld: Typetank

Meerdere teams in het mbo worstelen met het taakbeleid en de verdeling van werk, merkt AOb-sectorbestuurder Anke Swinkels. “We hebben daarom deze folder geupdatet die helpt om het team zelf aan zet te houden, zoals in de cao is afgesproken.”

Allereerst moeten teams in kaart brengen welke vervangingen geregeld moeten zijn, voor bijvoorbeeld starters die recht hebben op een aantal uren per week voor hun studieplan of voor zwangerschaps-, ouderschaps- of seniorenverlof. “Dat moet eerst in kaart worden gebracht: de kortdurende en structurele vervangingen moeten geregeld zijn. Het is goed als bijvoorbeeld twee mensen uit het team dit met een leidinggevende bespreken zodat dit duidelijk is.”

Inzetmeter

Daarna kunnen teams taken verdelen. In de folder staat een stappenplan dat ze kunnen gebruiken om het gesprek op gang te brengen. Rob Römer, docent en roostermaker op ROC Friese Poort, heeft daarnaast in Excel een tool ontwikkeld, de inzetmeter, waarin alle mbo-docenten en instructeurs hun uren kunnen zien. Swinkels: “Het is heel handig om bijvoorbeeld met je team een middag de taken te verdelen waarbij iedereen die meter invult.”

In de inzetmeter kun je namelijk precies invullen wat van toepassing is: gaat het om een voltijdbaan of een deeltijdbaan en heb je nog extra verlof, zoals ouderschapsverlof of seniorenverlof. Dit vul je in en de tool berekent dan precies hoeveel uren je ingezet kan worden op jaarbasis.

De tool berekent precies hoeveel uren je ingezet kan worden op jaarbasis

In het mbo zijn bij de urennorm twee zaken van belang: de 1200 klokuren voor lessen en de overige 459 uur voor niet-lesgebonden taken, zoals open dagen, scholing en vergaderingen. Na het invullen kun je in de tool precies zien op welke punten je te veel uren maakt of juist hoeveel je nog ingezet kan worden.

Ook het aantal uren voor open dagen en beroepspraktijkvorming- of studieloopbaan-coördinatie is in te vullen. “Het fijne aan met een team de taken verdelen is dat je kan zeggen welke taak je leuk vindt waar een collega juist een hekel aan heeft”, aldus Swinkels. “Zo kun je het goed verdelen.” Startende docenten hebben er baat bij, want zij zien in de inzetmeter ook duidelijk het aantal uren dat ze voor een studieplan mogen gebruiken.

Het fijne aan met een team de taken verdelen is dat je kan zeggen welke taak je leuk vindt waar een collega juist een hekel aan heeft

Vaak zien teams het hele overzicht van uren pas als alles is ingevoerd in de roosters. De informatie is dus nog niet compleet tijdens het overleg over de werkverdeling. De AOb hoopt dat de inzetmeter en de folder teams vooral van tevoren op weg helpen om het inzichtelijk maken.

Download het stappenplan werkverdeling en de inzetmeter
Stappenplan werkverdeling onderwijsteam mbo 
Inzetmeter (zip bestand)

De inzetmeter, de tool waarmee je het aantal uren kunt zien, is een zip bestand. Als je het Excelbestand uitpakt zie je uitlegfilmpjes over de tool als je naar 'Mijn inzet' gaat.