Beeld: Typetank

Hulpmiddel biedt teams steun bij werkverdeling mbo

Het is elk jaar een fikse puzzel die mbo-teams moeten oplossen: de werkverdeling. De AOb heeft daarom een handige folder en tool ontwikkeld.

Meerdere teams in het mbo worstelen met het taakbeleid en de verdeling van werk, merkt AOb-sectorbestuurder Hélène Jansen. “We hebben daarom een folder gemaakt die helpt om het team zelf aan zet te houden, zoals in de cao is afgesproken.”

Allereerst moeten teams in kaart brengen welke vervangingen geregeld moeten zijn, voor bijvoorbeeld starters die recht hebben op een aantal uren per week voor hun studieplan of voor zwangerschaps-, ouderschaps- of seniorenverlof.

Inzetmeter

Daarna kunnen teams taken verdelen. In de folder staat een stappenplan dat ze kunnen gebruiken om het gesprek op gang te brengen. Rob Römer, docent en roostermaker op ROC Friese Poort, heeft daarnaast in Excel een tool ontwikkeld, de inzetmeter, waarin alle mbo-docenten en instructeurs hun uren kunnen zien. Jansen: “Het is heel handig om bijvoorbeeld met je team een middag de taken te verdelen waarbij iedereen die meter invult.”

In het mbo zijn bij de urennorm twee zaken van belang: de 1200 klokuren voor lessen en de overige 459 uur voor niet-lesgebonden taken, zoals open dagen, scholing en vergaderingen. Na het invullen kun je in de tool precies zien op welke punten je te veel uren maakt of juist hoeveel je nog ingezet kan worden.

Leuk

Ook het aantal uren voor open dagen en beroepspraktijkvorming- of studieloopbaan-coördinatie is in te vullen. “Het fijne aan met een team de taken verdelen is dat je kan zeggen welke taak je leuk vindt waar een collega juist een hekel aan heeft”, aldus Jansen. “Zo kun je het goed verdelen.”

Vaak zien teams het hele overzicht van uren pas als alles is ingevoerd in de roosters. De informatie is dus nog niet compleet tijdens het overleg over de werkverdeling. De AOb hoopt dat de inzetmeter en de folder teams vooral van tevoren op weg helpen om het inzichtelijk maken.

Het ‘Stappenplan werkverdeling voor het onderwijsteam in het mbo’ en de tool vind je hier.

Meer nieuws