'Als jonge leraar kun je niet meer in de grote stad wonen'
'Als jonge leraar kun je niet meer in de grote stad wonen'

Foto: AOb

‘Huizentekort vergroot lerarentekort in de grote steden’

Het grote tekort aan huizen voor starters vergroot het lerarentekort in de grote steden. Dat zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder, die vandaag met veel collega’s uit het onderwijs aanwezig is bij het woonprotest in Amsterdam.

Volgens de demonstranten wordt wonen voor veel mensen steeds moeilijker te betalen. Zeker voor starters op de arbeidsmarkt die behoefte hebben aan sociale huurwoningen en betaalbare starterswoningen. Die zijn beiden nauwelijks beschikbaar – zeker niet in de grote steden. ‘Honderdduizenden mensen staan op jarenlange wachtlijsten, huizenprijzen schieten omhoog’, aldus de organisatoren van de actie.

‘Startende leraren kunnen een woning in de stad niet meer betalen’

Bovendien vergroot het tekort aan betaalbare woningen het lerarentekort in de grote steden, vult Van Gelder aan. Het is op dit moment al erg moeilijk om nieuwe leerkrachten te vinden voor scholen met veel achterstandsleerlingen, signaleerden de onderzoekers van Centerdata eerder dit jaar. “Die situatie wordt er niet beter op als startende leraren niet eens een woning kunnen betalen in dezelfde stad als hun school”, zegt Van Gelder.

Supermarkt

Dagelijks bestuurder Thijs Roovers van de AOb heeft het woningtekort zelf ervaren. “Ik woonde in Amsterdam in de wijk waar ook mijn school stond. Ik kwam mijn leerlingen tegen in de supermarkt, ouders konden me op straat aanspreken voor een praatje.”

Door het woningtekort moest Roovers echter naar Zaandam verhuizen. “Ik woonde in Amsterdam met mijn vriendin en mijn zoon in een appartement van 50 vierkante meter. Dat werd echt te klein. We hebben nog wel even in Amsterdam gekeken naar een andere woning, maar dat ging financieel echt niet lukken.”

Politie

En die situatie geldt niet alleen voor leraren, maar ook voor zorgmedewerkers en politieagenten, zegt Roovers. “Die beroepen zijn het cement van de samenleving. Wat gebeurt er als die mensen straks allemaal de stad uittrekken omdat er geen woningen zijn?”

Het woonprotest is het begin van acties tegen de woningnood in het hele land. De volgende actie is de woonopstand in Rotterdam, op 17 oktober.

Meer nieuws

Battle for brains

Internationalisering is een manier geworden om opleidingen in stand te houden. Tegelijkertijd delven Nederlandse studenten bij sommige studies het onderspit. Ondertussen draait de belastingbetaler voor... LEES VERDER