Algemeen

Honderden vrijwilligers gereed voor demonstratie

De vele vrijwilligers die vandaag gaan helpen bij de demonstratie in Amsterdam kwamen vanochtend vanaf half tien bijeen in Tuschinski voor een briefing. Een nieuwe stakingsdag in het primair onderwijs is begonnen: vandaag leggen de leerkrachten in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht het werk neer voor een beter salaris.

Tekst Karen Hagen en Joëlle Poortvliet - Redactie Onderwijsblad - - 2 Minuten om te lezen

briefing-vrijwilligers-opmaatgesneden

Beeld: Fred van Diem

Drie directeuren uit Haarlemmermeer zijn aanwezig bij de briefing in Amsterdam. Hun teams lopen mee met de demonstratie, de directeuren gaven zich op als vrijwilliger. Ze maken zich namelijk grote zorgen over de toekomst van het onderwijs. Twee van hen springen regelmatig voor de klas als ze weer eens geen vervanger kunnen vinden voor een zieke leerkracht.

Directeur Julia Weytingh van De Tovercirkel: "Wij willen voor onze kleinkinderen ook nog goed onderwijs. Mensen realiseren zich niet hoe groot de problemen worden, wanneer dit lerarentekort doorzet. En dat gaat het doen als er niets verandert." Daniëlle Rodenhuis, directeur van de Zevensprong, gaat daarom expres niet voor de klas staan: "Ik verzorg onderwijs, geen opvang. Als we het blijven oplossen, voelt niemand het probleem."

"Ik verzorg onderwijs, geen opvang. Als we het blijven oplossen, voelt niemand het probleem", directeur Daniëlle Rodenhuis

Naast de vrijwilligers helpen ook de studenten van het Beveiligingscollege van het Roc van Amsterdam mee. Samen vormen zij de ordedienst vandaag en zorgen ze dat alles rondom de demonstratie goed verloopt. De mbo-studenten verzamelden zich vanochtend op het Waterlooplein. Dat is om 12.00 uur het startpunt van de demonstratie.

Registratiepunten

In de ochtend liepen er ook al stakers binnen bij de registratiepunten om zich offline te registeren. AOb-rayonbestuurder Perry van Liempt staat in Lelystad waar het rond 10.15 uur al gezellig druk was. “Er zit zo’n zeventig man hier. Zij komen hun stakingsregistratie inleveren en blijven nog even hangen om met collega’s te praten over wat er nodig is in het onderwijs. Naar mijn idee zijn de meeste scholen hier wel gesloten.”

Actie

Leerkracht Menno Kolk, die werkt op basisschool De Flambouw in Nigtevecht, voert vandaag samen met zijn leerlingen actie. “Ik ga met de groepen 5 tot en met 8 in een boot varen over de Vecht om lawaai te maken voor een beter salaris. We hebben spandoeken gemaakt en de leerlingen zullen gaan vloggen over de tocht. Dat zal zeker opvallen want er rijden veel auto’s langs de Vecht.”

Basisschool De Flambouw uit Nigtevecht gaat met spandoeken in een boot de Vecht op om aandacht te vragen voor een beter salaris. Leerkracht groep 5-6 Menno Kolk: "De boodschap is met deze actie: Laat ons niet zinken."

Volgens Kolk zijn de acties hard nodig. “Het onderwijs moet aantrekkelijker worden gemaakt. Wij hebben nog geen klassen naar huis gestuurd, maar het komt wel voor dat parttimers terugkomen op hun vrije dag of dat klassen worden opgedeeld. Ook merk ik dat mannen vaak kiezen voor beroepen waarin ze meer kunnen verdienen. Daarom gaan we varen: laat het basisonderwijs niet zinken.”