Van 4 tot en met 24 april zijn er verkiezingen voor het Verantwoordingsorgaan van het APB. Beeld PixaBay
Van 4 tot en met 24 april zijn er verkiezingen voor het Verantwoordingsorgaan van het APB. Beeld PixaBay

Hogere rente brengt pensioenstijging dichterbij

De dekkingsgraad van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), de verhouding tussen de waarde van beleggingen en pensioenverplichtingen, is in het eerste kwartaal van dit jaar flink toegenomen. Een stijging van de pensioenen dit jaar is mogelijk, maar nog niet direct aan de orde.

‘Het was een kwartaal met grote onrust over de aanhoudende coronapandemie en zeker ook over de Russische inval in de Oekraïne’, zegt APB-bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen vanochtend in een geschreven reactie op de nieuwe cijfers. ‘Ook de beurzen reageren daarop: de financiële markten doen het slecht. ABP teert dan ook in op het vermogen. En toch stijgt de dekkingsgraad van het APB fors.’

Van 4 tot en met 24 april zijn er verkiezingen voor het Verantwoordingsorgaan van het APB

Dat de financiële positie van het ABP toch is verbeterd, komt doordat het pensioenfonds met de gestegen rente minder geld hoeft te reserveren om zijn toekomstige verplichtingen na te komen. De actuele dekkingsgraad is in het eerste kwartaal van dit jaar toegenomen met bijna 7 procent tot 117,4 procent.

Gemeten over de afgelopen twaalf maanden lag dit percentage op 106,5. De ondergrens voor een pensioenverhoging voor deze zogenoemde beleidsdekkingsgraad ligt nu nog op 110 procent. Als het parlement ermee instemt wordt dit percentage per 1 juli verlaagd naar 105. ‘Pensioenverhoging komt weer een stapje dichterbij’, aldus Van Wijnen.

Van 4 tot en met 24 april zijn er verkiezingen voor het Verantwoordingsorgaan van het APB. In dit ABP-adviesorgaan komen vanaf deze zomer negentien zetels vrij voor werknemers en gepensioneerden. De AOb heeft voor beide groepen kandidaten die zich verkiesbaar stellen. AOb-kandidaten in het Adviesorgaan zijn lid van de FNV-ACOP fractie die zich hard maakt voor geïndexeerde pensioenen en beleggingen die groen en sociaal zijn.

Bekijk de AOb-kandidaten voor de deelnemers via deze link. De kandidaten voor de gepensioneerden vind je hier. (Klik op de lijst 1b: Algemene Onderwijsbond)

 

 

Meer nieuws