Zelftests zijn nu te bestellen voor het hoger onderwijs. Het mbo kan vanaf juni bestellen. In het primair onderwijs heeft nu bijna de helft van de scholen een levering zelftests ontvangen.
Zelftests zijn nu te bestellen voor het hoger onderwijs. Het mbo kan vanaf juni bestellen. In het primair onderwijs heeft nu bijna de helft van de scholen een levering zelftests ontvangen.

Beeld: Rijksoverheid

Hoger onderwijs kan corona zelftests bestellen

Studenten en docenten die weer naar de campus willen, kunnen vanaf vandaag gratis coronazelftests bestellen. Maar wacht niet te lang: het kan vijf werkdagen duren voordat je bestelling wordt verstuurd.

Een coronasneltest naast je tandenborstel: dat is het ideaalbeeld dat minister De Jonge van Volksgezondheid in februari schetste toen de Tweede Kamer hamerde op de ‘heropening’ van het hoger onderwijs. Vanochtend kwam dat beeld weer een stapje dichterbij. Via de website Zelftestonderwijs.nl kunnen studenten en medewerkers nu een gratis thuistest bestellen.

Bestelling voltooid

Wie vandaag stipt om tien uur klaar zat achter de laptop kon eerst nog even herinneringen ophalen aan de online ‘jacht’ op populaire concertkaartjes: meerdere browsers en tabbladen geopend, mobiel bij de hand… en dan wachten totdat er iets gebeurt op het scherm. Uiteindelijk duurde het een uurtje langer dan gepland voordat de website ‘live’ ging.

Eenmaal ingelogd, is het een fluitje van een cent: binnen een minuut is de bestelling voltooid. Opvallend is de mededeling die daarna volgt op het scherm. “De zelftesten worden over vijf werkdagen via PostNL verstuurd”, valt daar te lezen. “De bezorgdagen van PostNL zijn woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag.”

Op maandag nog even snel een test bestellen voor een college van woensdag heeft weinig zin

Studenten en docenten moeten dus ruim van tevoren een bestelling plaatsen. Op maandag nog even snel een test bestellen voor een college van woensdag heeft weinig zin. Waarom kan dat niet sneller?

Eerste set

Dat heeft vooral te maken met de capaciteit van PostNL, zegt een woordvoerder van SURF, de ict-organisatie voor het onderwijs. “Het verzenden van zelftests naar alle studenten en medewerkers is een groot, complex project. Het exact voorspellen van de levertijd is daarom lastig. We streven naar een doorlooptijd van vijf werkdagen voordat je aanvraag zichtbaar is met track and trace.”

Het klopt dat PostNL de zelftests alleen op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag bezorgt, bevestigt ze. Ook dat is zo afgesproken in verband met de capaciteit.

Voorraadje

Het prettige is wel dat je per aanvraag twee tot vier zelftests krijgt. Wie een levering ontvangt, heeft dus meteen een voorraadje. “Het doel is nu om zo snel mogelijk zoveel mogelijk studenten en medewerkers van een eerste set te voorzien”, zegt de woordvoerder. Via de portal is te zien per wanneer iemand een volgende set kan aanvragen.

En stel dat het opeens stormloopt, zijn er dan wel genoeg tests? “We zijn natuurlijk altijd afhankelijk van hoeveel tests er beschikbaar zijn voordat we orders kunnen accepteren. Maar we zijn voorbereid op grote aantallen. De website is nu alleen in gebruik door de universiteiten en hogescholen. Voor het mbo komen de tests pas vanaf juni beschikbaar via de portal.”

‘We zijn natuurlijk altijd afhankelijk van hoeveel tests er beschikbaar zijn voordat we orders kunnen accepteren’

Het kabinet trekt een half miljard euro uit om deze vrijwillige zelftests beschikbaar te stellen voor het hoger onderwijs. Wie gezondheidsklachten heeft, moet overigens alsnog langs de GGD.

Bezorging po en vo

In het primair en voortgezet onderwijs bezorgt het ministerie van Onderwijs de zelftests. Op 26 april bleek uit een enquête van de Algemene Vereniging Schoolleiders dat een meerderheid van de basisscholen nog geen zelftests hadden ontvangen voor de meivakantie. Het ministerie begon vanaf 20 april met bezorgen. AVS-voorzitter Petra van Haren zei daarover op hun website: ‘De komende weken is het meivakantie, dus scholen vinden de timing niet handig.

Een woordvoerder van OCW liet afgelopen dinsdag weten dat de leveringen afhankelijk zijn van de beschikbaarheid van de zelftests. ‘Nagenoeg alle middelbare scholen hebben de zelftesten ontvangen’, schrijft hij per mail. Voor het primair onderwijs kan hij melden dat ondertussen bijna de helft van de basisscholen zelftests hebben gekregen.

‘Nagenoeg alle middelbare scholen hebben de zelftesten ontvangen en bijna de helft van de basisscholen’

Het ministerie heeft met de bezorging alleen rekening gehouden met de landelijke vakantieweek van 3 tot en met 7 mei. ‘Rekening houden met afwijkingen bovenop deze landelijke vrije week is logistiek niet te doen. Het zou voor te veel vertraging zorgen’, aldus de woordvoerder.

Het ministerie verwacht in de komende weken alle scholen van zelftests te voorzien.

Lees ook de veelgestelde vragen over zelftesten en de leveringen hiervan via dit document van de Rijksoverheid. 

Meer nieuws

Autonomie staat onder druk

De vrijheid om je werk op eigen wijze te kunnen doen, staat op veel scholen onder druk. Personeel in het onderwijs heeft het gevoel vooral... LEES VERDER