Voorkant van het pand van de Hoge Raad in Den Haag.
Voorkant van het pand van de Hoge Raad in Den Haag.

Beeld: Google Maps/Hoge Raad

Hoge Raad maakt einde aan slapende dienstverbanden

Werkgevers mogen langdurig zieke werknemers niet meer jaren in dienst houden om zo de transitievergoeding te ontlopen. De Hoge Raad maakt met een recente uitspraak een einde aan slapende dienstverbanden. Ook in het onderwijs hebben leerkrachten en ander onderwijspersoneel met zulke dienstverbanden te maken.

“Wij roepen leden op om zich te melden. De uitspraak zorgt ervoor dat we dit bij schoolbesturen kunnen aanvechten”, zegt Jacqueline van der Ruit, AOb-jurist.

Op 8 november gaf de Hoge Raad, de hoogste rechter, antwoord op een verzoek van de rechtbank Limburg over slapende dienstverbanden. De raad vindt dat werkgevers het dienstverband moeten beëindigen van langdurige zieke werknemers als zij hierom verzoeken. De wettelijke transitievergoeding – die vaak hoog is – moeten zij uitkeren aan de werknemer. Het argument dat werkgevers ‘op kosten gejaagd worden’, gaat niet op volgens de Hoge Raad. Er is namelijk een wet waarbij het UWV de transitievergoeding compenseert als het gaat om langdurig zieke werknemers.

‘De transitievergoeding kan oplopen tot 81 duizend euro’

De AOb behandelt meerdere zaken over slapende dienstverbanden. Veelal van oudere werknemers die werkten in het mbo, zegt Van der Ruit. Arbeidsongeschikten kunnen na twee jaar ziekte aan hun werkgever vragen om ontslag. Die moet hun dan een transitievergoeding betalen. “Die kan oplopen tot 81 duizend euro”, zegt de AOb-jurist. Vandaar dat sommige werkgevers hun oudere, zieke werknemers niet ontslaan. Zo hoeven ze geen transitievergoeding te betalen en ook geen salaris, want de werknemer zit thuis met een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Zodra de werknemer de pensioenleeftijd heeft bereikt, stopt automatisch het dienstverband en vervalt zijn recht op een ontslagvergoeding.

Voet bij stuk

Ontslagweigering mag voor deze werknemers voortaan dus niet meer. Van der Ruit: “De enige uitzondering is als er sprake is van re-integratiemogelijkheden. Dan hoeft de werkgever het contract niet te beëindigen.”

Van der Ruit adviseert leden met een slapend dienstverband eerst naar de leidinggevenden toe te gaan met de recente uitspraak. “Houden ze dan nog voet bij stuk en willen ze het contract niet beëindigen, dan adviseren we ze om contact met de AOb op te nemen.”

Meer nieuws