Algemeen

AOb protesteert tegen krampachtig negeren lerarentekort

Na de kabinetsformatie moet de nieuwe minister van onderwijs alles op alles zetten om het lerarentekort op te lossen. Dat verklaarden leden van de Tweede Kamer vandaag bij het protest van de AOb.

Tekst Tekst Rob Voorwinden - - 2 Minuten om te lezen

20210909_095831-crop1

Beeld: AOb

‘Hoe kán het dat het oplossen van het lerarentekort in vier jaar tijd niet dichterbij is gekomen?’, vroeg Lisa Westerveld (GroenLinks) zich af. “Andere ministeries hebben miljarden aan structurele uitgaven en investeringen kunnen doen, terwijl minister Slob alleen met incidenteel geld voor het onderwijs kwam.”

“Als je minister Slob ergens op aanspreekt”, zegt Peter Kwint (SP), “komt hij alleen met een opsomming van wat hij allemaal wél gedaan heeft. Maar het oplossen van het lerarentekort staat daar nooit tussen.”

Het is een spaarpot dus er kan geld bij. Nou, aan mij zal het niet liggen

Kwint wordt vooralsnog ook nog niet warm van de zeer voorlopige proeve tot een aanzet van een regeerakkoord. “Er staat in elk geval niets in over het oplossen van de loonkloof tussen de leraren in het basisonderwijs en hun collega’s in het voortgezet onderwijs.” Die loonkloof moet weg', vindt ook Paul van Meenen (D66). “Net als het lerarentekort.”

Krampachtig

De AOb-actie van vandaag stond in het teken van de ‘roze olifant’. Want Merel van Vroonhoven, aanjager van het bestrijden van het lerarentekort, beschreef de manier waarop de politiek omgaat met het lerarentekort als een ‘roze olifant’: een dier dat krampachtig moet worden genegeerd.

“Wij gaan ervoor zorgen dat de politiek niet meer om die roze olifant heen kan”, zegt Van Gelder. “De lerarentekorten lopen steeds verder op, waardoor de kwaliteit van het onderwijs steeds verder onder druk komt te staan. Oplossing van dat vraagstuk vergt grote, structurele investeringen.”

Spaarpot

Tamar van Gelder gaf de Kamerleden ook een kleine symbolische spaarpot mee, in de vorm van een roze olifant. “Het is een spaarpot dus er kan geld bij”, grapte kamerlid Van Meenen. ‘Nou, aan mij zal het niet liggen.”

“Ons standpunt loopt soms uiteen met dat van de vakbond”, verklaarde tenslotte het nieuwe Kamerlid Mariëlle Paul (VVD), “Maar wees verzekerd van één ding: ik vind dat iedereen iets moois van zijn leven moet kunnen maken, en dat onderwijs heel belangrijke manier is om dat voor elkaar te kringen. Daar ga ik heel erg mijn best voor doen.”