Kleuterjuf Brenda Poortvliet heeft zich al aangemeld voor het congres Het Jonge Kind op 11 april
Kleuterjuf Brenda Poortvliet heeft zich al aangemeld voor het congres Het Jonge Kind op 11 april

Bron: Jan Anninga

“Herladen met nieuwe energie keer je terug op je werk”

Het landelijke kleuterjuffencongres Jonge Kind op 11 april komt er weer aan. Brenda Poortvliet uit het Groningse Aduard was voor het tweede opeenvolgende jaar de allereerste juf die zich aanmeldde.

Twee keer eerste; wat een enthousiasme!
“Ja hè. Vorig jaar was het een geweldig inspirerende dag. Ik zag afgelopen najaar de advertentie staan in het Onderwijsblad en meldde me meteen aan. ”

Vertel eens over jezelf.
“Ik werk nu zestien jaar in het onderwijs, waarvan de laatste tien jaar als kleuterjuf. Altijd op scholen hier rond Groningen. Na de pabo heb ik een tijdje met mijn vriend gereisd, onder meer drie maanden India. Nu woon ik samen, huisje-boompje-beestje en twee kinderen van 9 en 5. Helemaal geweldig!”

Op je werk kleuters en thuis ook in het kleine grut?
“Zelf kinderen hebben, zie ik absoluut als een meerwaarde voor dit werk. Als je echt snapt en voelt wat ouders in mijn klas bedoelen, dan geeft dat een dieper begrip dan wanneer je alleen beschikt over boekenkennis.”

Wat is je van het congres van vorig jaar bijgebleven?
“Een superleuke workshop van Springzaad over hoe je schoolpleinen aantrekkelijker kunt maken. Wij krijgen volgend jaar een nieuwe aardbevingsbestendige school. Bij de Springzaad-workshop deed ik veel inspiratie op over meer groen, water, moestuin, bomen en hoogteverschillen op het schoolplein. We gaan, als het aan mij ligt, die kant op met ons nieuwe plein. Zodat de kinderen straks elke dag lekker vies thuiskomen.”

Wat nog meer?
“De informatiemarkt is ook zo inspirerend. Daar kocht ik bijvoorbeeld een setje filosofiekaarten. De vragen op die kaarten zijn een hulpmiddel om met de kleuters te filosoferen over van alles. Praten zonder meteen overal oordelen aan te hangen.”

“Die dag komt ook zonder mijn praatje heus wel vol. Het is gewoon een heel fijne dag met juffen onder elkaar.”

Het lijkt me dat je voor de komende editie hebt ingetekend voor ‘Slimmer in de zandbak’?
“Dat klopt, je kunt spelen in de zandbak bijvoorbeeld combineren met het maken van eenvoudige sommetjes. Ik ga ook naar de workshop ‘Mindfulness voor jonge kinderen’. Dit lijkt wat tegenstrijdig, want als je ze onbekommerd laat spelen in de zandbak is mindfulness misschien niet nodig. Maar ik zie dat een beetje anders. Het ‘format’ waarbinnen een klas opereert is best strak. Die jonge kinderen moeten al zo veel. Ik hoop op 11 april te leren om wat slimmer om te gaan met alles wat moet. Zodat er meer ruimte in de week ontstaat om bijvoorbeeld ook even naar de stilte in jezelf te luisteren. Of om vaker buiten te spelen.”

Doe, tot slot, nog even een reclamepraatje voor de grote landelijke kleuterjuffendag.
“Die dag komt ook zonder mijn praatje heus wel vol. Het is gewoon een heel fijne dag met juffen onder elkaar. Want mannen lopen er sporadisch rond. Herladen met nieuwe energie en ideeën keer je terug op je werk. Hier op de basisschool ‘t Groenland in Zuidwolde gaat het natuurlijk dubbel zo hard bruisen. Want wij gaan met z’n tweetjes inspiratie opdoen.”

Het derde congres van AOb en Het Jonge Kind wordt 11 april gehouden in Spant in Bussum. Ga naar www.aob.nl/jongekind2018

Meer nieuws