52 procent van de Nederlanders wil dat het geld uit het begrotingsoverschot wordt besteed aan salarissen in de publieke sector.
52 procent van de Nederlanders wil dat het geld uit het begrotingsoverschot wordt besteed aan salarissen in de publieke sector.

Beeld: Fred van Diem

Helft Nederlanders wil meer geld voor onderwijssalarissen

Iets meer dan de helft van de Nederlanders (52 procent) wil dat geld uit het begrotingsoverschot gaat naar de salarissen van het onderwijspersoneel, de zorg en de politie. Dat blijkt vandaag uit een peiling van Ipsos in opdracht van NOS.

Het onderzoeksbureau peilde voor de nieuwsorganisatie waar Nederlanders willen dat het geld naar toe gaat in verband met Prinsjesdag. Vandaag biedt de minister van Financiën, Wopke Hoekstra, het koffertje aan met daarin de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan de Tweede Kamer. De koning leest in de Ridderzaal de troonrede voor met daarin de plannen van het kabinet voor het aankomende jaar.

Wensen

De post salarissen in het onderwijs, de zorg en in de publieke sector staat met 52 procent bovenaan de wensenlijst van de Nederlanders. Daarna willen de meeste mensen, met 36 procent, dat het geld uit het begrotingsoverschot gaat naar meer politie op straat en naar het bouwen van meer woningen. Zo’n 32 procent wil dat minister Hoekstra met het geld de staatsschuld verder aflost. Minder enthousiast zijn Nederlanders over de aanleg van extra wegen: 6 procent vindt dat het geld daar naar toe moet.

De post salarissen in het onderwijs, de zorg en in de publieke sector staat met 52 procent bovenaan de wensenlijst van de Nederlanders

Ipsos noemt het onderwijs een thema dat ‘in de lift zit’. Meer mensen vinden dat een belangrijke kwestie, net als het klimaat, al is dat wel vooral onder hoogopgeleiden het geval. Het thema immigratie en integratie heeft vergeleken met vorig jaar veel minder prioriteit.

‘Investeer in onderwijs’

Ook de AOb weet wel een bestemming voor het geld uit het begrotingsoverschot. De bond roept het kabinet al maanden op om extra te investeren in het onderwijs. De salarissen van het personeel moeten omhoog en de werkdruk omlaag om het beroep aantrekkelijker te maken. De bond vroeg hier door middel van een filmpje en een animatie aandacht voor. Bekijk de filmpjes via www.aob.nl/leraargezocht

Meer nieuws