In de kalenderjaren 2023, 2024 en 2025 kunnen werknemers in het hbo per jaar 45 di-uren uit hun opgespaarde tegoed laten uitbetalen.
In de kalenderjaren 2023, 2024 en 2025 kunnen werknemers in het hbo per jaar 45 di-uren uit hun opgespaarde tegoed laten uitbetalen.

Beeld: Typetank

Hbo-medewerkers kunnen opgespaarde di-uren laten uitbetalen

Hbo-medewerkers kunnen de oude, opgespaarde uren voor duurzame inzetbaarheid laten uitbetalen of later inzetten. De AOb heeft met de andere vakbonden en de werkgevers afgesproken dat werknemers meer tijd krijgen om hun tegoed op te maken.

Fit genoeg blijven om je werk te doen, daar draait het om bij de ‘di-uren’: uren voor duurzame inzetbaarheid (di). Deze uren – grofweg een werkweek per hbo-medewerker*Werk je al drie jaar of langer in het hbo en heb je een betrekkingsomvang van 0,4 fte of groter? Dan heb je jaarlijks recht op 45 uur voor duurzame inzetbaarheid. Oudere werknemers, die tien jaar voor hun aow-leeftijd zitten en minimaal vijf jaar in het hbo werken, hebben recht op 90 uur per jaar. Deeltijders krijgen de uren naar rato. De di-uren staan in je jaartaak. per jaar – moeten helpen om het werk goed, gezond en met plezier te blijven doen, ook op de langere termijn.

Daarnaast kunnen hbo-werknemers de di-uren een beperkte periode inzetten om de werk-privé balans goed te houden. Zij mogen de uren gebruiken voor wat zij zelf vinden bijdragen aan het doel, denk aan sporten of extra verlof opnemen.

‘Vooral in coronatijd zijn de di-uren minder opgenomen’

Spaarpotje

Tot 2020 kon je di-uren die je niet opnam sparen tot een maximum van 200 uur. Douwe van der Zweep, AOb-bestuurder voor het hoger onderwijs, schat dat nog veel hbo-medewerkers een spaarpotje hebben: “We krijgen er veel vragen over. Vooral in coronatijd zijn de di-uren minder opgenomen.”

In de huidige cao staat dat de opgespaarde uren voor 1 september 2023 moeten worden opgemaakt. Nu is afgesproken dat medewerkers daarvoor meer tijd krijgen én dat de uren kunnen worden uitbetaald.

In de kalenderjaren 2023, 2024 en 2025 kunnen werknemers in het hbo per jaar 45 di-uren uit hun opgespaarde tegoed laten uitbetalen. Ga je met pensioen of stopt je dienstverband? Dan kun je het tegoed aan uren wat je nog hebt staan in één keer opnemen, voorafgaand aan je vertrek.

De uitgewerkte afspraken over de di-uren vind je bij de downloads op onze cao-hbo pagina.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws in het hbo? Meld je aan voor de AOb-LinkedIn groep voor de sector hbo en voor de maandelijkse nieuwsbrief.

 

Meer nieuws