HAN moet bezuinigen en verlengt tijdelijke contracten niet

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) moet de komende jaren bezuinigen. Vooral medewerkers met tijdelijke contracten zullen dat merken. Volgens de school zijn gedwongen ontslagen niet aan de orde, maar zal een deel van de vaste docenten andere functies krijgen binnen de school.

De school moet zo’n 6 miljoen euro bezuinigen, legt HAN-persvoorlichter Michiel Geursen uit. “Dat komt omdat we moeten voorsorteren op de demografische krimp en teruglopende inkomsten van de overheid”, zegt Geursen. De school ziet nu bovendien al verschuivingen binnen opleidingen. “Het studentenaantal bij de sociale opleidingen en educatie loopt terug, bij techniek groeit het. Dat betekent dat we gaan kijken naar interne mobiliteit bij onze medewerkers.” Bij de HAN werken ongeveer 3300 medewerkers.

Pijn

Hoeveel medewerkers daadwerkelijk van functie moeten veranderen, wil de persvoorlichter niet zeggen. Het niet verlengen van tijdelijke contracten gaat ‘bij benadering’ om tweehonderd mensen. Wel houdt Geursen een slag om de arm. “Het ligt ook aan het studentenaantal, we weten nog niks zeker.” Over de wisseling tussen functies is op de school onrust ontstaan, volgens de persvoorlichter. “Er vallen geen gedwongen ontslagen, we proberen ook aan matching te doen. Maar het doet natuurlijk pijn als je te horen krijgt dat je misschien een andere functie moet gaan doen.”

Toch is het nodig. “We moeten kijken naar de toekomst en meer op safe spelen. We bezuinigen ook op andere gebieden, zoals huisvesting en catering.”

Meer nieuws