De partij van Jesse Klaver, GroenLinks, is onder AOb-leden het populairst.
De partij van Jesse Klaver, GroenLinks, is onder AOb-leden het populairst.

Beeld: Typetank

GroenLinks populairst onder AOb-leden

Vier van de tien AOb-leden twijfelen nog wat ze gaan stemmen op 20 maart. Maar bij de groep die al een keuze heeft gemaakt, is GroenLinks met een derde van de stemmen de grote winnaar. De partij snoept veel kiezers weg bij D66.

Dat blijkt uit de grote leden-enquête van de AOb die is uitgevoerd door onderzoeksbureau Regioplan eind november. Tienduizend AOb-leden die werken in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs of hoger beroepsonderwijs vulden de vragenlijst in.

Twijfelen

Uit de peiling blijkt dat veel onderwijspersoneel nog twijfelt welke partij ze hun stem geven bij de aanstaande verkiezingen van 20 maart. Vier op de tien van de geënquêteerden geeft dit aan. Van de AOb-leden die er al wel uit zijn, is GroenLinks de grote winnaar met 33 procent. Daarna volgen de PvdA met 17 procent, D66 met 13 procent en SP met 12 procent.


Na de decennialange hegemonie van de Partij van de Arbeid (PvdA) vechten D66, GroenLinks en de SP de laatste jaren om de eerste plaats. In 2016 stond D66 nog bovenaan. De peiling nu laat zien dat hun aanhang onder AOb-leden halveert. 12 procent van de AOb-leden die in 2017 op D66 stemde, zal dit jaar switchen naar GroenLinks. De PvdA en de SP zullen er ook kiezers bij krijgen van D66, maar profiteren minder dan GroenLinks.

Teleurgesteld

AOb-leden blijken teleurgesteld in D66 die samen met de VVD, het CDA en de ChristenUnie samen de huidige regering vormen. In de open toelichting schrijft een AOb-lid: ‘D66 was er altijd voor de leraren en het onderwijs, toch? Wat hebben ze ons laten zakken.’

AOb-lid: ‘D66 was er altijd voor de leraren en het onderwijs, toch? Wat hebben ze ons laten zakken’

Ook de VVD levert in. De AOb-leden die op deze partij stemden in 2017 zullen hun stem dit jaar geven aan D66 (7 procent) of aan Forum voor Democratie (3 procent). Bij de christelijke partijen verandert er onder AOb-leden weinig, omdat deze partijen niet veel aanhang hebben.

Switchen

Vooral het onderwijsbeleid blijkt voor de AOb’ers die switchen van partijen vaak de oorzaak. 44 procent geeft aan dat dit de reden is om op 20 maart te kiezen voor een andere partij. Dat is opmerkelijk, want in het verleden scoorden het kabinetsbeleid of het economisch beleid meestal hoger. Het onderwijsbeleid is vooral bij onderwijspersoneel dat eerder op D66 of de VVD stemde, de reden om over te stappen.

Bekijk alle cijfers van de AOb-ledenpeiling in het rapport: ‘Stemgedrag verkiezingen Provinciale Staten 20 maart’

Meer nieuws