Algemeen

Geen zicht op besteding geld voor passend onderwijs

Het is onduidelijk waaraan het geld voor extra ondersteuning aan zorgleerlingen wordt besteed en hoeveel kinderen extra zorg krijgen. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen pleit voor het vastleggen van basiszorg in de wet, zodat duidelijk is aan welke zorgvragen iedere school moet voldoen.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

‘Het is een oplossing voor veel problemen’, schrijft Verheggen in een brief aan de Tweede Kamer. Volgende week debatteert de Kamer over passend onderwijs. Het recente rapport van de Onderwijsraad zal dan ook worden besproken waarin de raad onder meer waarschuwde voor het gebrek aan juiste data over het aantal leerlingen dat extra ondersteuning krijgt.

Zinvol uitgeven

Wanneer de basiszorg in de wet staat, is het voor scholen duidelijk wat ze uit hun normale onderwijsbudget moeten betalen voor basisondersteuning en welk geld er nodig is voor extra ondersteuning. Volgens Verheggen vult elk samenwerkingsverband passend onderwijs nu op een eigen manier in. ‘Er is geen zicht op de zorg die via passend onderwijs wordt geboden’, schrijft Verheggen.

Het is onacceptabel dat schoolbesturen beschikking hebben over miljoenen euros terwijl ze niet inzichtelijk hoeven te maken of ze het zinvol uitgeven.

Gisteren bleek dat samenwerkingsverbanden het geld voor passend onderwijs lang niet altijd uitgeven. De afgelopen anderhalf jaar bleef er 111 miljoen euro liggen. In Onderwijsblad 18 schreef intern begeleider Susan Putten in een opiniestuk al dat het geld voor passend onderwijs verdwijnt. Veel geld voor passend onderwijs lekt weg via bestuurlijke kleilagen, concludeerde zij. Putten schrijft dat er door samenwerkingsverbanden amper verantwoording wordt afgelegd over de kwaliteit en inzet van het geld.

Als samenwerkingsverbanden alleen over een beperkt deel van het zorgaanbod knopen moeten doorhakken, schrijft Verheggen, kan het ministerie van Onderwijs ook veel sneller zien waar het geld op de plank blijft liggen voor specialistische ondersteuning.

Einde aan onduidelijkheid

Voor ouders en scholieren betekent basiszorg het einde aan alle onduidelijkheid. Nu zijn er grote regionale verschillen. ‘Dat werkt rechtsongelijkheid in de hand’, volgens Verheggen. ‘Basiszorg schept orde en verminderd de ruis van alledag. Het kan dan weer gaan over de leerling.’