Salaris, vaste contracten en taakbeleid zijn strijdpunten bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao-vo.
Salaris, vaste contracten en taakbeleid zijn strijdpunten bij de onderhandelingen voor een nieuwe cao-vo.

Beeld: Typetank

Onderhandelingen nieuwe cao primair onderwijs vastgelopen

De cao-onderhandelingen tussen vakbonden en werkgevers zijn afgebroken. Het loonbod van de werkgevers was een vol procent te laag, zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk. “De werkgevers lijken nog steeds niet te snappen dat het lerarentekort de grootste zorg is.”

Het grootste struikelblok voor een cao-akkoord is het loonbod van de werkgevers. De bonden willen, tussen nu en 1 juli 2020, drie procent loonsverhoging per 1 december en daarna één procent loonsverhoging per 1 maart. De werkgevers bieden slecht drie procent voor de totale periode. “Het rekensommetje is heel simpel”, zegt AOb-voorzitter Stolk. “We komen één procent te kort. Dat was onoverbrugbaar.”

Het loonbod van de werkgevers is zo laag dat het niet uit te leggen is aan de leraren, ondersteuners en directeuren, vindt Stolk. “Met het huidige bod zou de loonstijging in het onderwijs zo’n vol procent achterblijven ten opzichte van de loonstijging in andere publieke sectoren.”

AOb-voorzitter Eugenie Stolk: ‘Het loonbod van de werkgevers is zo laag dat het niet uit te leggen is aan de leraren en ondersteuners.’

Het klappen van de cao-onderhandelingen betekent dat een loonsverhoging voorlopig uitblijft, terwijl die wel hard nodig is om het beroep aantrekkelijker te maken. Stolk: “Dit is echt heel jammer. Onze leden hebben keihard gestaakt voor structureel meer geld. We hebben alles geprobeerd om tot een nieuwe cao te komen, maar door de opstelling van de werkgevers is dat niet gelukt.”

Belachelijk

De PO-Raad wil nu haar achterban – de schoolbesturen – oproepen om geld voor de loonruimte als eenmalige uitkering aan hun personeel uit te betalen. Een belachelijk idee, vindt Stolk. “Dit is cao-geld waar alle leraren en ondersteuners recht op hebben. Je kunt de uitbetaling daarvan niet aan de luimen van individuele schoolbesturen overlaten. Het ene bestuur betaalt het geld misschien helemaal uit, het andere bestuur betaalt het gedeeltelijk uit en het derde bestuur stopt het gewoon in de lumpsum. Bovendien is het dan een eenmalig bedrag, terwijl leraren en ondersteuners recht hebben op structureel geld.”

Onacceptabel

Ook het CNV vindt het ‘volstrekt onacceptabel’ dat de PO-Raad schoolbesturen gaat oproepen om eenzijdig eenmalige uitkeringen te doen. ‘Dat levert het onderwijspersoneel namelijk geen enkel recht op, leidt tot willekeur en geen structurele loonsverhoging.’

De Algemene Vereniging van Schoolleiders is ook niet blij met het loonbod van de werkgevers, en laat weten ‘boos en teleurgesteld’ te zijn. ‘Hiermee laten de werkgevers het onderwijs – en zeker ook de schoolleiders – gewoon in de kou staan.’

AOb-Voorzitter Stolk houdt de deur voor verder overleg open: “Wanneer de PO-Raad bereid is om deze starre houding los te laten, zijn wij vanzelfsprekend bereid om verder te praten.”

Meer nieuws