'Pensioenregels minder koppelen aan rente op financiële markten'
'Pensioenregels minder koppelen aan rente op financiële markten'

Beeld: Pixabay

FNV/AOb: ‘Minister moet pensioenfondsen steunen’

Minister Koolmees van Sociale Zaken moet alles in het werk stellen om korting op de pensioenen te voorkomen. Dat stellen FNV en AOb. ‘De pensioenfondsen zijn rijker dan ooit en de economie draait goed. Dan zijn kortingen niet uit te leggen’, zegt FNV-vicevoorzitter Tuur Elzinga in een verklaring.

De dekkingsgraad van pensioenfonds ABP, het fonds voor onderwijspersoneel en andere overheidsmedewerkers, zakte deze maand onder de negentig procent. Daardoor wordt het steeds waarschijnlijker dat ABP, volgens de geldende rekenregels, in 2020 de pensioenopbouw en de pensioenuitkeringen moet gaan verlagen.

Ook ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann vindt dit niet meer uit te leggen. ‘Deelnemers zien dat er meer geld in kas is dan ooit tevoren, maar dat toch een verlaging van de pensioenen dreigt. Samen met andere fondsen, sociale partners, overheid en politiek overleggen wij om tot een oplossing te komen voor de lange en kortere termijn’, zo stelt zij in een verklaring.

ABP-bestuursvoorzitter Corien Wortmann: ‘Deelnemers zien dat er meer geld in kas is dan ooit tevoren, maar dat toch een verlaging van de pensioenen dreigt’

Rekenregels

Volgens FNV zijn er nieuwe financiële spelregels voor de pensioenfondsen nodig. In het onlangs afgesloten pensioenakkoord zijn bijvoorbeeld afspraken gemaakt om de pensioenen minder afhankelijk te laten zijn van de – op dit moment historisch lage- rente op de financiële markten. Met die aanpassing kunnen de rekenregels voor de fondsen minder streng worden, is het idee. ‘In afwachting van de uitwerking van het akkoord moet je geen maatregelen nemen die misschien helemaal niet nodig zijn’, vindt FNV.

Stapelen

“De huidige regels stapelen – onbedoeld – korting op korting bij de pensioenfondsen”, zegt AOb-beleidsadviseur Roelf van der Ploeg. “Het pensioenakkoord, dat onlangs is afgesloten, is een belangrijke stap in de goede richting. Dat akkoord moet nu worden uitgewerkt, en wij werken op dat gebied heel nauw samen met FNV. We hebben immers hetzelfde belang: opkomen voor de belangen van werkend én gepensioneerd Nederland.”

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER