Algemeen

Financiële positie ABP verzwakt door coronacrisis

De coronacrisis raakt pensioenfonds ABP hard. De dekkingsgraad zakte het eerste kwartaal van 97,8 procent naar 82 procent. Toch betekent het niet dat gepensioneerden direct op hun pensioen worden gekort.

Tekst karen hagen - redactie onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

salaris-3

Beeld: Nanne Meulendijks

De dekkingsgraad geeft aan hoeveel vermogen het pensioenfonds in kas heeft en wat er nodig is om alle pensioenen nu en in de toekomst te kunnen betalen. “Plat gezegd: het ABP heeft nu 82 cent in kas voor iedere euro die ze in de toekomst moeten betalen”, zegt AOb-beleidsadviseur pensioenen Roelf van der Ploeg. “Dat is historisch laag.” Bij het fonds zijn onderwijs- en andere overheidsmedewerkers aangesloten.

Te vroeg

Volgens het ABP is het nog te vroeg om te zeggen wat de gevolgen volgend jaar zijn. Voor dit jaar hoeven gepensioneerden nog niet bang te zijn dat ze gekort worden. ‘De situatie is zorgelijk, maar het is te vroeg om te kunnen zeggen wat dit precies gaat betekenen’, zegt ABP-voorzitter Corien Wortmann-Kool in een persbericht. ‘We reageren waar nodig, maar houden ook in deze tijd vooral de lange termijn in de gaten.’

De situatie is zorgelijk, maar het is te vroeg om te kunnen zeggen wat dit precies gaat betekenen

Cocktail

Door de coronacrisis is de financiële positie van het ABP sterk verslechterd. Van der Ploeg: “Het is een cocktail van een lage rente en van de aandelenkoersen die in heel de wereld zijn gekelderd.” Wel kunnen die koersen nog herstellen. Het ABP laat weten dat het fonds in dit kwartaal ruim de helft van de beleggingswinst van 2019 kwijt is geraakt.

Pas op 31 december dit jaar zal duidelijk worden wat het precies gaat betekenen. “Belangrijk is hoe hoog de dekkingsgraad op dat moment is en wat de uitwerking wordt van het pensioenakkoord waarover de bonden en werkgevers samen met minister Koolmees praten”, zegt Van der Ploeg. “Toch is deze daling voor niemand goed nieuws.”
Het ABP laat weten dat het waarschijnlijk is dat de gevolgen van de coronacrisis nog jaren voelbaar zijn.