France Castro werkt voor Act, de Alliance of Concerned Teachers in de Filippijnen, een vakbond met 180.000 leden.
France Castro werkt voor Act, de Alliance of Concerned Teachers in de Filippijnen, een vakbond met 180.000 leden.

Beeld: Ricalde Photographie

Filipijnse oud-lerares wint internationale vakbondsprijs

De Filipijnse oud-wiskundelerares France Castro werkt met gevaar voor eigen leven voor de onderwijsvakbond in haar land. Ze wint dit jaar de FNV vakbondsrechtenprijs en is vrijdag te gast bij de AOb in Utrecht.

“Afgelopen juli werden op één dag drie Filipijnse leraren vermoord”, zegt Jelmer Evers, bestuurder voor de AOb. Samen met Education International, een wereldwijd verbond van lerarenvakbonden, droeg de AOb dit voorjaar France Castro voor als kandidaat om de internationale prijs te winnen. Dat Castro ermee vandoor gaat, verbaast hem niets: “Ze bracht eenheid in meerdere lerarenorganisaties en heeft de Filipijnse onderwijsvakbond doen groeien. Sinds 2016 is ze lid van het nationale parlement en probeert ze ook via die weg de rechten van onder andere leraren vast te leggen.”

Grof geweld

Op de Filipijnen hebben mensen die in het onderwijs werken het zwaar. “Ze krijgen een minder dan leefbaar salaris”, vertelt Trudy Kerperien, die voor de AOb het internationale vakbondswerk doet. “Protesten en stakingen vanwege de grote werkloosheid en financiële onzekerheid worden door de regering Duterte met grof geweld neergeslagen.”

‘Leraren in de Filipijnen krijgen een minder dan leefbaar salaris’

Kerperien: “France Castro ging regelmatig op missie naar door militairen bezette regio’s om daar mensenrechtenschendingen in kaart te brengen. In november 2018 is ze gearresteerd. Samen met anderen probeerde ze busjes met kinderen en hun leraren te evacueren uit een voor hen gevaarlijk deel van de Filipijnen. Castro is beschuldigd van kidnapping en mensensmokkel, maar werd na flinke internationale druk gelukkig voorwaardelijk vrijgelaten.”

Levensbelang

De AOb wilde met de voordracht van Castro laten zien dat vakbondswerk in andere landen van levensbelang kan zijn. En dat het tegelijk soms levensgevaarlijk is om te doen. Leden van de Filipijnse onderwijsvakbond ACT worden geregeld neergezet als terroristen, vervolgd en met de dood bedreigd, aldus Kerperien.

In 2015 ging de FNV Vakbondsrechtenprijs ook naar een onderwijsbond, namelijk naar de Turkse Egitim Sen.

Benieuwd hoe het is om vakbondswerk te doen onder zulke zware omstandigheden? France Castro vertelt erover tijdens de openbare ledenvergadering van de AOb, aanstaande vrijdag in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs in Utrecht.

Meer nieuws