Nieuw kabinet trekt extra geld uit voor lerarensalarissen

Het salaris van leraren in het basisonderwijs gaat volgend jaar mogelijk toch omhoog. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag. Volgens niet nader genoemde ‘bronnen’ werken de partijen die op dit moment coalitiebesprekingen voeren voor een nieuw kabinet (VVD, ChristenUnie, CDA en D66) op dit punt aan een uitruil met de huidige regeringspartij PvdA.

Hoeveel geld de partijen voor de salarisverhoging willen uittrekken is onduidelijk. In het verkiezingsprogramma maakt de PvdA geld vrij voor een verhoging van 3,25 procent van de salarissen van leraren in het basisonderwijs. Dat kost 400 miljoen euro per jaar. Volgens de AOb is het dubbele bedrag nodig, alleen al voor het afschaffen van de laagste salarisschaal LA in het basisonderwijs. Daarnaast eist de vakbond verhoging van de salarissen in andere sectoren en geld voor het structureel verminderen van de werkdruk.

Volgens de AOb is het dubbele bedrag nodig, alleen al voor het afschaffen van de laagste salarisschaal LA in het basisonderwijs.

Demissionair premier Mark Rutte (VVD) onderhandelt op dit moment over een nieuw kabinet, maar moet met het huidige, demissionaire kabinet ook een begroting opstellen voor 2018. Beoogd coalitiepartner D66 trekt in hun verkiezingsprogramma meer geld uit voor onderwijs dan de PvdA. Volgens de bronnen in het Algemeen Dagblad zijn VVD, CDA en ChristenUnie, de overige drie partijen die onderhandelen over de formatie, bereid in te stemmen met een verhoging van de salarissen in het onderwijs in ruil voor extra geld voor veiligheid.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER