Onderwijsminister Arie Slob verhoogt de kleine scholentoeslag.
Onderwijsminister Arie Slob verhoogt de kleine scholentoeslag.

Beeld: Rijksoverheid

Extra geld voor kleine scholen

Kleine scholen krijgen extra geld om goed onderwijs te blijven geven. Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) verhoogt de kleine scholentoeslag. De allerkleinste scholen, met vijftig leerlingen of minder, ontvangen met 20 duizend euro het meeste extra geld per jaar.

Slob maakte de budgetverhoging vandaag bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Het plan stond ook al genoemd in het regeerakkoord en is al lange tijd een speerpunt van Slobs partij, de ChristenUnie. De partij redde in 2014 samen met de PvdA en de SGP de kleine scholentoeslag toen toenmalig staatssecretaris Sander Dekker (VVD) die wilde afschaffen.

‘Voor het kabinet is het belangrijk dat kinderen vlakbij hun huis naar school kunnen gaan en dat ouders kunnen blijven kiezen voor een school die past bij hun geloofsovertuiging’, schrijft Slob. ‘De kleine scholentoeslag is een belangrijk middel om het basisonderwijs toegankelijk te houden.’

Onderwijsminister Arie Slob: ‘Voor het kabinet is het belangrijk dat kinderen vlakbij hun huis naar school kunnen gaan en dat ouders kunnen blijven kiezen voor een school die past bij hun geloofsovertuiging.’

In Nederland zijn er tweeduizend kleine scholen. Het gaat dan om scholen met minder dan 145 leerlingen. Deze scholen krijgen nu al een toeslag, maar dit wordt meer. Hoe kleiner de school, hoe hoger het bedrag dat ze extra krijgen. Zo ontvangt een school van 75 leerlingen nu 70 duizend euro aan toeslag. Deze scholen krijgen vanaf 2019-2020 85 duizend euro. Scholen met 25 leerlingen krijgen 20 duizend euro extra, die met 100 leerlingen 10 duizend euro en een school met 125 leerlingen krijgt 5000 euro extra.

De scholen mogen zelf bepalen hoe ze het geld willen besteden.

Meer nieuws