Examenfraude op Zadkine College

Op het Zadkine College, een grote mbo-instelling in Rotterdam, is bij de opleiding logistiek niveau 3 gefraudeerd met tentamens. Zestig individuele tentamens zijn ongeldig verklaard, drie medewerkers zijn op non-actief gesteld.

Afgelopen vrijdag meldde het roc in een persbericht dat er fouten zijn gemaakt bij tentamens. “We constateren dat medewerkers in de tentamentrainingen vragen en antwoorden hebben besproken met de studenten die later precies hetzelfde terugkwamen in de tentamens”, aldus persvoorlichter Robbert Poort van Zadkine.

Het gaat om vijf verschillende type toetsen bij de tweejarige mbo-opleiding logistiek. “41 studenten moeten de examens opnieuw doen”, zegt Poort. Zij hadden kennis over de vragen en antwoorden. 79 studenten konden in mei geen examens afleggen, hun toetsen zijn uitgesteld.

Betrokken

De fraude kwam aan het licht doordat twee medewerkers van Zadkine zich meldden bij een vertrouwenspersoon. Vervolgens werd het bestuur ingelicht. “Een extern bureau is nu aan het onderzoeken wat de rol van de betrokkenen precies was. Wel kwam uit gesprekken naar voren dat de docenten die vragen en antwoorden deelden, bovenmatig betrokken waren bij het studieresultaat van hun studenten.”

Het viel de school niet eerder op dat er gerommeld werd met tentamens. Wel was er afgelopen januari een incident met onregelmatigheden bij een tentamen. De opleiding verklaarde dit tentamen toen zelf ongeldig. Nadat het bestuur van de fraude op de hoogte was gebracht, is er actie ondernomen.

Poort: “Er is een extern onderzoek gestart, drie medewerkers zijn geschorst, er is een nieuwe voorzitter van de examencommissie, een nieuwe teamleider en we hebben alles gemeld aan de Onderwijsinspectie.”

Het Zadkine College is nu bezig de studenten een traject aan te bieden om alsnog tentamens te halen. “Het gaat gelukkig niet om studenten die al een diploma hadden van de opleiding”, aldus de persvoorlichter.

Aanwezigheid

Onderwijswethouder Hugo de Jonge van Rotterdam bracht de gemeenteraad op 2 juni op de hoogte van de situatie. De Jonge laat weten dat Zadkine maatregelen neemt wegens de examenfraude, de gemeente Rotterdam speelt daarin geen rol. Wel wijst De Jonge op de aanwezigheidsregistratie die bij de logistiek-opleiding niet correct is uitgevoerd. ‘Het is op dit moment niet geheel duidelijk in welke omvang’, schrijft De Jonge.

Persvoorlichter Poort zegt dat de registratie een ander beeld toont. “We kunnen vooral zien dat de aanwezigheid heel erg laag was.”

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER