Algemeen

Eerste Kamer stemt in met lerarenregister

Het lerarenregister komt er definitief. Alle leraren worden vanaf 1 augustus 2018 ingeschreven. Vandaag stemde de Eerste Kamer in met het wetsvoorstel.

Tekst Karen Hagen - Redactie Onderwijsblad - - Minder dan een minuut om te lezen

Vorige week tijdens het debat in de Eerste Kamer werd al duidelijk dat er waarschijnlijk een meerderheid was voor het wetsvoorstel. Vanmiddag stemden de fracties van de VVD, PvdA, CDA, GroenLinks, 50PLUS, PVV en OSF (een samenwerkingsverband van provinciale partijen) voor. D66 en de SP wezen het wetsvoorstel af.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs is blij dat de wet is aangenomen. "Leraren werken in een omgeving waarin ontwikkeling en groei centraal staan", zegt hij op de website van OCW. "Maar voor hun eigen ontwikkeling is niet altijd ruimte. Daarom ben ik blij dat deze wet door de Kamer is aangenomen."

Uitstellen

Dekker besloot vorige week in de Eerste Kamer om het lerarenregister met één jaar uit te stellen naar 1 augustus 2018, zo zei hij. Dit onder druk van de PvdA, CDA en GroenLinks die zorgen hadden over de haalbaarheid.

De Onderwijscoöperatie schrijft in een persbericht dat het bijhouden van alle professionaliseringsactiviteiten pas ingaat vanaf augustus 2019.

Veel partijen waren bezorgd over het draagvlak, maar waren wel voorstander van de wet. Dekker zei dat het draagvlak moet groeien.

Emancipatie

De AOb is altijd voorstander van het wetsvoorstel geweest. In Onderwijsblad 19 van 2016 zei AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen dat deze wet leerkrachten weer verantwoordelijk maakt voor hun beroep en ontwikkeling. ‘Er wordt altijd zo makkelijk geknabbeld aan bevoegdheden. Deze wet en dit register beschermen het leraarsberoep.’ De wet is volgens AOb-bestuurder Tamar van Gelder een eerste stap in de emancipatie van de beroepsgroep.