AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen
AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen

‘Dit is een heel goed moment voor actie’

AOb en FNV Onderwijs en Onderzoek gaan in de week van 11 tot en met 15 maart de barricaden op. Ditmaal zonder CNV Onderwijs en FVOV. “We moeten het kabinet nu onder druk zetten”, zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen.

“Bij de acties in het primair onderwijs voor een hoger lerarensalaris en minder werkdruk was de boodschap steeds: we zetten door als de eisen niet worden ingewilligd”, blikt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen terug. Vandaar dat de AOb voor de kerstvakantie al plannen begon te maken voor een actieweek met een landelijke, onderwijsbrede stakingsdag waar FNV Onderwijs en Onderzoek graag bij aansloot. “We hebben daarover ook gesproken met CNV Onderwijs en de Federatie van Onderwijsvakorganisaties FVOV.”

Wij gaan verder met actievoeren om bij het kabinet extra geld los te krijgen

AOb en CNV onderhandelen op dit moment samen met werkgeversorganisatie PO-raad over een nieuwe cao in het primair onderwijs. CNV wil die onderhandelingen liever afwachten. Verheggen: “Wij blijven die onderhandelingen net als CNV zeker voeren, maar we weten nu al dat de PO-raad onvoldoende geld heeft om onze actie-eisen in te willigen, vandaar dat wij verder gaan met actievoeren om bij het kabinet extra geld los te krijgen. Dat extra geld is niet alleen voor het primair onderwijs, maar onderwijsbreed, van basisonderwijs tot en met de universiteiten.”

Hoewel de twee grootste onderwijsvakbonden een verschil van mening hebben over de timing van actie, zijn ze het wel eens over het doel. “De CNV wil net zo goed een beter salaris en lagere werkdruk, maar vindt het nu geen geschikt moment om actie te voeren. Wij vinden het juist een heel goed moment, zo vlak voor de Provinciale Statenverkiezingen. Alles wijst er namelijk op dat de huidige coalitie haar meerderheid verliest in de Eerste Kamer en steun bij de oppositie moet zoeken. Als onderwijs moeten we daarom vooraf duidelijk maken dat onderwijs weer bovenaan de politieke prioriteitenlijst moet komen.”

Meer nieuws