De AOb: ‘Schaf de LA-salarisschaal af voor basisschoolleraren’

De LA-salarisschaal voor docenten die werken in het primair onderwijs moet verdwijnen. Deze docenten hebben een pabo-diploma en zijn dus gediplomeerd op hbo-niveau. Toch worden ze in vergelijking met collega's in het voortgezet onderwijs veel minder goed betaald. Dat moet anders, vindt de AOb.

Dat basisschooldocenten in een lagere salarisschaal terechtkomen is historisch zo gegroeid, maar daar is vandaag de dag geen enkele grond meer voor, vindt de AOb. Het werken in het basisonderwijs is juist veeleisender en ingewikkelder geworden door de komst van het passend onderwijs. Leraren hebben meer te maken met zorgleerlingen en dat vraagt om maatwerk.

Volgens de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, ontmoedigt het lage salaris mannen om voor het basisonderwijs te kiezen. Het is een kwestie van tijd voordat dat ook voor vrouwen gaat gelden. De AOb wil daarom dat de laagste LA-salarisschaal verdwijnt en dat leraren vanaf het begin in de hogere LB-salarisschaal terechtkomen.

De kosten voor deze operatie zijn 500 miljoen euro.

Grote roep onderwijs

Sommige politieke partijen zeggen in een bijzin van hun verkiezingsprogramma iets over het salaris van leraren, maar geen enkele politieke partij spreekt zich specifiek uit over het afschaffen van de LA-schaal. Dit terwijl de roep vanuit het onderwijs groot is en zeker met het aankomende lerarentekort nodig is om het beroep aantrekkelijker te maken.

Een groep fanatieke basisschoolleraren is op Facebook en Twitter een actie gestart onder de noemer ‘PO in actie.’ De AOb ziet deze actie als ondersteuning van het op 13 februari gepresenteerde manifest: ‘Salaris stappenplan onderwijs’ waarin de bond ook pleitte voor een beter salaris.

Twitter mee!

Om 15.30 uur vandaag wil de groep ‘PO in actie’ @POinactie trending topic worden op Twitter. Help jij mee?

Tot aan de verkiezingen zal de AOb elke dag iets planten in Den Haag. Het gaat om concrete zaken die wij voor elkaar willen krijgen bij de politiek en waar de AOb ook na de verkiezingen de partijen mee zal blijven bestoken. Doe jij mee? Gebruik de #AObplant

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER