Na twee jaar van lichte daling stijgen de ledenaantallen van de AOb weer.
Na twee jaar van lichte daling stijgen de ledenaantallen van de AOb weer.

Beeld: Fred van Diem

Ledenaantal AOb groeit fors

Na twee matige jaren zit de AOb sinds 1 januari 2017 flink in de lift. Door een succesvolle campagne begin dit jaar, een duidelijk herstel van de arbeidsmarkt voor pas afgestudeerden en de acties in het primair onderwijs groeide het ledenaantal met meer dan drieduizend.

Afgelopen week berichtte het Centraal Bureau voor de Statistiek dat werknemers in de zorg en het onderwijs de rol van de vakbond nog steeds belangrijk vinden. En dat klopt helemaal met de ledenontwikkeling van de AOb. Begin dit jaar stond de teller op iets boven de 81 duizend leden, nu nadert het ledenaantal de 85 duizend.

De stormachtige groei heeft volgens de AOb een aantal oorzaken. De campagne die van start ging op de Nationale Onderwijs Tentoonstelling van januari was een erg succesvolle en zorgde gelijk voor een flinke groei. Vervolgens werd duidelijk dat de arbeidsmarkt aantrok: veel meer jonge afgestudeerde leraren dan in de jaren hiervoor zetten hun student-lidmaatschap om in een werkend lidmaatschap bij de AOb simpelweg omdat ze een baan vonden. En natuurlijk hebben de acties van de afgelopen maanden tot extra groei geleid.

Verjonging

De stijgende ledenaantallen komen na twee jaar van lichte daling. Die daling werd duidelijk veroorzaakt door een stagnerende arbeidsmarkt voor jongeren en een sterke uitstroom van ouderen die met pensioen gingen. Nu er weer banen zijn voor starters besluiten deze ook lid te worden: tweederde van de nieuwe AOb-leden is jonger dan 45 jaar, met een piek rond de 30 jaar. De opzeggers zijn voor tweederde leden die met pensioen gaan. Door deze trend verjongt en vervrouwelijkt het ledenbestand verder.

Omdat er aan het einde van het jaar een gebruikelijk opzegmoment is, verwacht de AOb dat er dan nog steeds winst wordt geboekt ten opzichte van begin dit jaar, maar dat het uiteindelijke ledenaantal per 1 januari 2018 rond de 84 duizend uitkomt. Bij de start van de AOb twintig jaar geleden lag het ledenaantal overigens rond de 72 duizend leden.

Meer nieuws