Docent Gepko Hahn begon samen met zijn mede-studenten een actie om het imago van het lerarenberoep te verbeteren.
Docent Gepko Hahn begon samen met zijn mede-studenten een actie om het imago van het lerarenberoep te verbeteren.

Beeld: Gepko Hahn

Complimenten op een kaart om leraarsimago te verbeteren

Docent Gepko Hahn van het Corlaer College wil het imago van het leraarschap verbeteren. Gisteren deelden collega's van hem daarom in Nijmegen aan voorbijgangers kaarten uit waarop ze een compliment mochten schrijven voor een leraar die hen is bijgebleven. Eerder stond Hahn samen met zijn collega's in Utrecht. “We willen laten zien hoe mooi het is om docent te zijn.”

Waarom deze actie?

“Samen met mijn ruim twintig medestudenten, die ook het traineeship ‘Eerst de Klas’ volgen, bedachten we de actie. Ik werk nu als docent maatschappijleer en geschiedenis en merk dat het beroep docent niet altijd positief in het nieuws komt. Er zijn klachten over hoge werkdruk of over lastige leerlingen. Ik krijg het gevoel dat mensen vinden dat we iets heel nobels doen, omdat we voor de klas staan.”

Is dat niet zo?

“Het traineeship is erop gericht om mensen uit het bedrijfsleven te koppelen aan het onderwijs. De overheid hoopt zo meer academici voor de klas te krijgen. Ik hoor dan dat we ons opofferen, maar dat gevoel heb ik helemaal niet. Dit beroep geeft voldoening. Met onze acties willen we laten zien dat het mooi is om docent te zijn. Ondanks dat je het natuurlijk weleens druk hebt, zoals nu met de examentijd.”

Is de waardering te laag voor docenten?

“Uit onderzoek van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt blijkt dat het leraarsberoep is gedaald op de beroepenladder. Wat ons opviel is ook dat docenten zelf vaak denken dat ze minder waardering krijgen of een negatief zelfbeeld hebben. Terwijl in werkelijkheid juist veel mensen docenten waarderen, dat merken we nu ook met onze actie.”

Oja?

“Ja, veel mensen hebben een leraar die ze is bijgebleven. Ze schrijven de mooiste herinneringen op. Zo was er een oud-leerling die schreef dat haar docent echt vertrouwen in haar heeft gehad. Dat ze dat zo heeft ervaren. Dat is toch mooi?”

Wat doen jullie met de kaarten?

“We gaan proberen om allemaal ze allemaal op te sturen naar de leraren. We hebben er nu meer dan driehonderd. Tweehonderd kunnen we er al versturen. Ook hebben we filmpjes opgenomen van mensen die een compliment geven aan hun leraar en leerlingen die uitleggen wat er bijzonder is aan hun leraar. We moeten namelijk eerst het imago verbeteren van het beroep, dan zullen er hopelijk vast meer leraren komen.”

Bekijk op deze facebookpagina de complimenten op de kaarten en foto’s van de actie.
In de rubriek Flashback van het Onderwijsblad halen bekende Nederlanders herinneringen op aan hun favoriete leerkracht, zoals onlangs weervrouw Jennifer Faber, onderwijsminister Ingrid van Engelshoven en presentator Carlo Boszhard. 

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER