Doe de Salarischeck van de AOb en kom erachter wat er op jouw loonstrook verandert.
Doe de Salarischeck van de AOb en kom erachter wat er op jouw loonstrook verandert.

Beeld: Typetank

Bijna iedereen meer netto loon per 1 januari 2019

Nieuwe belastingregels en een stijging van de pensioenpremie zorgen voor veranderingen op je loonstrook in januari 2019. Wat gaat er veranderen?

Een belangrijke verandering is dat de pensioenpremie twee procent omhoog gaat, zegt AOb-beleidsadviseur Roelf van der Ploeg, die namens de AOb bij overleggen met pensioenfonds ABP zit. “De stijging komt doordat mensen ouder worden, de rente laag is en de pensioenen dus duurder worden. Deze verhoging past in het plan om het fonds weer gezond te maken.” De stijging komt overigens niet volledig voor rekening van de werknemers: werkgevers betalen 70 procent van de premie.

Premie

Daarnaast gaat iedereen in 2019 pensioenpremie betalen over het nieuwe – hogere – loon van 2018. “Het voordeel daarvan is dat je meer pensioen opbouwt”, zegt Van der Ploeg. “Op de korte termijn betaal je meer premie. Vooral docenten in het primair onderwijs zullen hiervan iets merken, omdat hun loon in 2018 flink omhoog is gegaan. Hoe hoger de loonstijging, hoe meer premie je betaalt”, zegt de sectorbestuurder.

Veel mensen gaan er netto op vooruit, maar hoeveel is voor iedereen anders.

Hoewel de pensioenpremie omhoog gaat, komt er per saldo voor veel onderwijspersoneel toch netto een plus op de loonstrook tevoorschijn. “Ook de belastingmaatregelen zijn namelijk van invloed”, zegt Steven van Woerkens van de juridische afdeling van de AOb. “Er komen wijzigingen in de belastingtabellen. Vanaf 2019 start de overheid met de overgang naar een tweeschijven-stelsel waarbij je minder belasting over het inkomen gaat betalen. Veel mensen gaan er dus netto wel op vooruit, maar hoeveel is voor iedereen anders.”

Volgens Van Woerkens gaan voltijdwerkende leraren in het primair en voortgezet onderwijs die aan het einde van hun salarisschaal zitten er grofweg drie tot vier tientjes netto op vooruit. Dit is te zien op hun salarisstrook van januari 2019. Van Woerkens: “Bij de berekening is ook de hogere pensioenpremie al inbegrepen.”

Doe de check

Wil jij weten hoe jouw loonstrook eruitziet? Doe dan onze handige Salarischeck en scroll met de groene pijltjes door naar januari 2019. Dan zie je precies hoe jouw loonstrook eruit ziet.

Meer nieuws