Beeld: pixabay

Bigband Meander College treedt niet op bij stakingsbijeenkomst

De schoolband van het Meander College in Zwolle treedt niet op bij de stakingsbijeenkomst op 30 januari in Zutphen. Het college van bestuur van de overkoepelende scholenstichting Landstede heeft dat onlangs besloten. “Dit is zo jammer, het was een waanzinnige kans om op een groot podium te spelen”, zegt muziekdocent Albert Dam.

Wekelijks repeteert de schoolband waar leerlingen in zitten van het Meander College. Het is een orkest onder leiding van muziekdocent Dam. De vraag van AOb-rayonbestuurder Philippe Abbing om volgende week op 30 januari bij de stakingsbijeenkomst in Zutphen op te treden, wilde het orkest met beide handen aangrijpen. “Het gaat om een groot podium en ik doe altijd alle aanvragen voor optredens zelf”, zegt Dam.

Verkeerd signaal

Abbing had de band op het oog. “Het is echt een band die een feestje kan bouwen”, aldus de rayonbestuurder van de bond. Hij is dan ook teleurgesteld dat de band nu niet mag komen. Abbing: “De bestuurders van Landstede lieten mij weten dat het laten spelen van leerlingen op een stakingsmanifestatie van de AOb een ‘verkeerd signaal’ afgeeft.”

Dam is ook teleurgesteld. “Dat is toch een fantastische onderwijservaring voor leerlingen: het spelen op een groot podium voor een groot publiek. Dat is toch waar het onderwijs om gaat: maatwerk.” Het Meander College is een cultuurprofielschool waarbij veel aandacht in de lessen is voor cultuur en kunst, en waar onderbouwleerlingen een podiumvak, zoals muziek of theater kiezen.

Wettelijke verplichting

Het bestuur zelf laat namens woordvoerder Arnoud Gort weten dat het onderwijs op de stakingsdag zo goed mogelijk doorgaat en dat ze daarom geen ruimte kunnen geven aan deze activiteit. ‘Wij houden ons aan de wettelijke verplichting om onderwijs te geven. Daar hebben onze leerlingen (en hun ouders) ook recht op.’

Meer nieuws