Koning Willem-Alexander doet vrijwilligerswerk voor NLdoet. De organisatie roept scholieren en ouders op om op de stakingsdag de handen uit de mouwen te steken.
Koning Willem-Alexander doet vrijwilligerswerk voor NLdoet. De organisatie roept scholieren en ouders op om op de stakingsdag de handen uit de mouwen te steken.

Beeld: Oranje Fonds/Bart Homburg

Bedrijven springen in op landelijke stakingsdag

Net als bij eerdere stakingen, springen nu ook weer verschillende organisaties in op de landelijke onderwijsstaking van 15 maart. Zo houdt radio-omroep 3FM een ‘vriendenopvang’ in Breda met gratis workshops en muziekoptredens. NLdoet roept ouders en leerlingen juist op om de handen uit de mouwen te steken.

De makers van 3FM steunen de staking, zo staat op de website. Iedereen die door de staking geen les krijgt, kan naar het skatepark Pier 15 in Breda komen voor de speciale ‘vriendenopvang’ van 3FM-dj Sander Hoogendoorn.

Peuters, kleuters, scholieren en studenten zijn die dag welkom voor gratis activiteiten. Zo komt actrice Abbey Hoes acteerworkshops geven, zal zanger Douwe Bob optreden, is er een voorleesochtend voor peuters en geven de kids van Kinderen voor Kinderen een dansworkshop. Ondertussen houdt 3FM contact met het Malieveld en nodigen ze leraren en politici uit om over de problemen in het onderwijs te praten.

Nuttig

NLdoet organiseert in maart traditioneel haar doe-dagen, waaraan altijd veel scholen meedoen. Een van de twee dagen is uitgerekend 15 maart. “We waren verrast door de staking, maar wisten ook dat wij onze dag niet meer gingen verzetten”, zegt Marinka Peerdemann van NLdoet. De organisatie roept ouders en leerlingen nu op om vrijwilligerswerk te gaan doen en de dag ‘nuttig’ te besteden.  “Veel scholen hebben een klus te klaren, bijvoorbeeld schoolmoestuintjes aanleggen of het plein schoonmaken.”

Leerlingen van middelbare scholen of studenten uit het mbo, hbo of wo kunnen zelf de handen uit de mouwen steken. Op Facebook riep NLdoet in Pijnacker al op: ‘geen les, maar een bezoekadres’ waarbij scholieren worden aangespoord om ‘kwetsbare’ dorpsbewoners te bezoeken voor een kopje koffie of potje Rummikub. Peerdemann: “Zo kunnen leerlingen hun dag nuttig besteden. Ook leraren die niet naar Den Haag gaan kunnen een klus doen in de buurt.”

Sportief

Sportieve uitdaging is er ook op 15 maart te vinden. Enjoy&Perform dat evenementen organiseert, wil leerlingen tussen de 5 tot en met 13 jaar opvangen bij de Almeerse Hockey Club. Voor 35 euro zijn de kinderen een ochtend en middag onder de pannen. In de oproep staat: ‘De leraren gaan staken, dan gaan wij plezier maken’.

Ook het Teylers Museum in Haarlem springt in op de staking en houdt een extra workshop ‘prints maken’ op 15 maart. Kinderen kunnen vanaf 11.00 uur gratis meedoen en aan de gang met inktrollers, lijnen maken en tekenen. Workshops zijn er ook in het Kweekcafé in dezelfde stad als het museum. Vanaf 9.30 uur kunnen kinderen meedoen aan een knutselworkshop met afval of worden geschminkt.

In Limburg laat manage Bergemo weten dat ze op 15 maart ‘niet staken’ en dat alle ‘ruitertjes’ met hun broertjes en zusjes naar de manage kunnen komen voor een dag met activiteiten. Op Facebook laten ze weten nog vrijwilligers te zoeken.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER