Werkgeversorganisaties en de onderwijsminister tekenden gisteren het convenant: 'Aan de slag voor de klas'
Werkgeversorganisaties en de onderwijsminister tekenden gisteren het convenant: 'Aan de slag voor de klas'

Beeld: Voorkant Convenant ‘Aan de slag voor de klas’

Medewerkers banken en verzekeraars krijgen hulp bij overstap naar onderwijs

Werknemers van banken en verzekeraars die een baan als docent overwegen, krijgen hulp bij de overstap naar het onderwijs. De AOb hekelt dit feestje van 'acht blanke mannen in pak'.

De Nederlandse Vereniging van Banken, het Verbond van Verzekeraars, de PO-raad, VO-raad, MBO-raad, Vereniging Hogescholen, Vereniging van Universiteiten (VSNU) en het ministerie van OCW tekenden gisteren het convenant ‘Aan de slag voor de klas’.

In januari publiceerde het ministerie van Onderwijs nieuwe cijfers waaruit blijkt dat het tekort aan leraren nog steeds oploopt. De ondertekenaars werken samen om geïnteresseerde en mogelijk boventallige medewerkers van banken en verzekeraars te begeleiden bij de (gedeeltelijke) overstap naar een baan als leraar en hun zo een nieuw carrièreperspectief te bieden. Met een oriëntatietraject kunnen geïnteresseerde werknemers onderzoeken of zij geschikt zijn voor het vak. Vervolgens krijgen ze een op maat gemaakte lerarenopleiding aangeboden.

De ondertekenaars werken samen om geïnteresseerde en mogelijk boventallige medewerkers van banken en verzekeraars te begeleiden bij de overstap naar een baan als leraar

De samenwerking bouwt volgens het persbericht voort op eerdere regionale initiatieven, waarbij onder andere al de Rabobank, Nationale-Nederlanden, a.s.r. en de Volksbank betrokken waren, met als doel de samenwerking naar een landelijk niveau te tillen.

Ongepast

De AOb vindt het, aan de ene kant, logisch dat medewerkers die bij banken overtallig worden elders aan het werk worden geholpen. “Van baan naar baan – dat is goed werkgeverschap”, zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. Maar een reden voor een feestje van ‘acht blanke mannen in pak’ is het niet. “Laten we alsjeblieft niet suggereren dat hiermee het lerarentekort wordt opgelost. Verder maakt de minister nu landelijk mooie sier, terwijl wij in de regio samen met de schoolbesturen keihard werken om de tekorten het hoofd te bieden. En dat is alleen maar voor de korte termijn: op de lange termijn helpt alleen minder werkdruk en een hoger salaris tegen de lerarentekorten.”

Ook Frank Cörvers, van het Maastrichtse Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt heeft zijn twijfels. Door de automatisering verdwijnen in de financiële sector vooral administratieve banen. En daar zitten vaak geen hoogopgeleiden bij, en zeker niet de bèta’s, germanisten of neerlandici waar scholen naar op zoek zijn, zegt hij tegen NRC Handelsblad. Cörvers: ‘Het matcht vaak niet goed.’

Meer nieuws