Beeld: Typetank

Ban op mobieltjes moet concentratie verhogen

Het Zeeuwse Calvijn College stelt vanaf 1 januari volgend jaar een algemeen mobielverbod in op alle zeven schoollocaties. Leerlingen moeten de telefoon in hun kluisje leggen zodra ze op school aankomen. Ze mogen er ook in de pauzes niet meer op kijken. “Ze komen hier om te leren", zegt Jan Bakker, voorzitter van het college van bestuur van de scholengemeenschap. "De telefoon leidt alleen maar af."

‘Thuis of in de kluis’, dat is het motto van het Calvijn College als het over mobieltjes gaat. Nu mogen de leerlingen hun mobiel nog in hun rugzak houden en in de kleine pauzes erop scrollen. Dat gaat veranderen. “Voortaan wordt de eerste handeling van leerlingen op school het mobieltje in hun kluisje doen”, zegt Bakker.

Het Calvijn College wil scholieren hiermee mentale rust bieden. “Ze komen om te leren”, zegt Bakker. “Dat moet kunnen zonder afleiding. Mobieltjes zijn erop ingericht dat je steeds erop blijft kijken. Ook willen we leerlingen beschermen tegen verslaving en slechte invloeden van porno of schietspelletjes. We willen ze laten ervaren dat je prima kunt leven zonder de hele tijd een mobiel in de buurt te hebben.” Een derde reden is om de gemeenschapszin te verbeteren op school. “De conciërges vertelden dat de sfeer echt is veranderd op de scholen sinds de smartphones opkwamen. Eén iemand gaf een beeldend voorbeeld: de tennistafel waar eerst om gevochten werd in de pauzes staat nu onaangeroerd.”

Mediawijsheid

Hoewel de maatregel een initiatief is vanuit de schoolleiding staan de ouders en docenten erachter. “We hebben een enquête gedaan. 82 procent van de ouders ondersteunt het en 79 procent van de docenten.” Docenten die normaal quizjes doen met de smartphones, zoals Kahoot, kunnen daarvoor nu laptop gebruiken. “Waar nodig zullen we hulpmiddelen ter beschikking stellen. Het voordeel van laptops is dat die op ons wifi-netwerk zitten en we er dus regie op hebben.” De school zet ook in op lessen mediawijsheid. “Dat willen we intensiveren, zodat leerlingen zien en leren welke werking telefoons hebben. We hadden afgelopen maandag een professor op bezoek die vertelde over de dalende leerprestaties vanwege de mobiele telefoon en de burn-outs.”

Voortaan wordt de eerste handeling van leerlingen op school het mobieltje in hun kluisje doen

Het Calvijn College is niet de enige school die nadenkt over het mobielbeleid. Bij de vmbo-locatie Kruisweg van scholengroep Nehalennia kregen de leerlingen gisteren voor het eerst te maken met nieuwe regels voor telefoongebruik. In de klassen, gangen en het toilet is de smartphone voortaan verboden. Als leerlingen een docent of conciërge leerlingen daar betrapt, dan wordt de telefoon ingenomen. “Bij ons mogen de leerlingen in de pauze wel kijken op hun telefoon in de kantine, op het schoolplein en in de hal”, zegt locatiedirecteur Peter de Kreij.

Hinder

Het schoolteam van de Kruisweg drong aan op maatregelen. Bij de andere havo/vwo-locatie gelden de regels vooralsnog niet. De Kreij: “Voor deze maatregel mochten telefoons mee in de klas, maar ze moesten dan wel in de rugtas blijven. Het werkte niet genoeg. Bij één piepje pakten leerlingen de telefoon alweer. Docenten ondervonden er hinder van. Wat dat betreft is het leren omgaan met telefoons nog onvoldoende gelukt.”

‘Bij één piepje pakten leerlingen de telefoon alweer’

Bij de ouderraad van de school kon de voorgestelde maatregel op ‘applaus’ rekenen. De Kreij: “De leerlingen vinden het natuurlijk minder leuk, maar de mentoren gaan in gesprek over het minder bereikbaar zijn en telefoonverslaving.” Alleen het online rooster kunnen leerlingen nu niet meer op hun mobiel opzoeken. Roosterwijzigingen moeten ze bekijken op de monitoren in de school. Docenten die iets met ict willen in hun lessen zijn aangewezen op de Chromebooks. Het is een pilot die loopt tot het einde van schooljaar 2020. “Met kerst maken we een tussenbalans op, maar ik kan zeggen: de eerste dag verliep naar tevredenheid. We hebben maar twee telefoons hoeven innemen.”

Wet

In Frankrijk geldt in het onderwijs sinds 2018 een verbod op telefoongebruik op school. Ook in de pauzes mogen Franse leerlingen de telefoon niet gebruiken. In Nederland staat hier niets over in de wet en mogen scholen zelf de regels voor telefoongebruik bepalen. Uit een rapport van Duo Onderwijsonderzoek bleek in 2017 dat op 66 procent van de scholen de mobiel alleen gebruikt mocht worden voor een specifieke opdracht in de les. Op 34 procent van de scholen moet de telefoon in de tas blijven.

Meer nieuws