De AOb, de andere bonden en de werkgeversorganisatie Vereniging Hogescholen hebben vandaag hun cao-inzet bekendgemaakt.
De AOb, de andere bonden en de werkgeversorganisatie Vereniging Hogescholen hebben vandaag hun cao-inzet bekendgemaakt.

Beeld: Typetank

AOb zet in op 5 procent meer loon in nieuwe cao hbo

De bonden en de werkgevers hebben vandaag hun inzet voor een nieuwe cao-hbo uitgewisseld. De AOb zet in op een loonsverhoging van 5 procent, afspraken over de naleving van de cao en werkdrukverlaging. “De eisen liggen ver uit elkaar”, zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep. “Het zal doorwerken worden om op 1 april een nieuwe cao te hebben.”

Vanaf maart beginnen de onderhandelingen voor een nieuwe cao in het hbo. De huidige cao loopt tot 1 april 2020. De onderhandelaars hopen voor die datum een nieuwe cao te presenteren. Dat wordt nog een flinke klus. Van der Zweep: “De inzet van de werkgevers is erg ouderwets.”

‘De inzet van de werkgevers is erg ouderwets’

Daarnaast blijkt uit de inzet van de schoolbesturen uit het hoger onderwijs dat ze willen tornen aan eerder gemaakte afspraken over duurzame inzetbaarheid. “Ze willen minder uren hiervoor beschikbaar stellen en dan moet onderwijspersoneel het vooral besteden aan professionalisering. Hun inzet is heel erg: ‘de werkgever bepaalt’. Wij willen graag verder praten over het ontwikkelen van een goede cao, dit dreigt een stap terug te zijn.”

‘Wij willen graag verder praten over het ontwikkelen van een goede cao, dit dreigt een stap terug te zijn’

Loonsverhoging

De AOb eist voor al het onderwijspersoneel in het hbo een loonsverhoging van 5 procent, in lijn met de landelijke FNV-eis. De werkgevers hebben nog geen loonbod gedaan. “Het is ook belonen naar wat je vraagt”, zegt Van der Zweep. “Vraag je masterniveau dan hoort daar gewoon schaal 11 bij.”

Een belangrijk ander punt, dat ook uit de enquête onder hbo-medewerkers naar voren kwam, is de naleving van de cao. De AOb wil daarom een stichting naleving in het leven roepen. “Daar kan iedereen heen, docenten, maar ook andere hogescholen en bonden. Problemen kunnen daar worden gemeld, de stichting kan dan een onderzoek instellen.”

Werkdrukverlaging is een ander belangrijk punt tijdens deze onderhandelingsronde. Van der Zweep: “Wij willen dat er meer lucht in het rooster komt. Dan is er bijvoorbeeld tijd om van de ene naar de andere locatie te lopen.”

Nieuwe cao

De inzetten liggen ver uit elkaar, maar de onderhandelaars hebben goede hoop. “Het wordt hard doorwerken, maar als beide kanten het willen hopen we dat een nieuwe cao lukt.”

Alle details weten over de cao-inzet? Download via deze link de inzet van de bonden. De brief met de cao-inzet van de Vereniging Hogescholen kun je hier downloaden. 

Meer nieuws