De AOb wil dat er een noodoplossing komt voor onderzoekers en promovendi die nu niet verder kunnen met hun onderzoek.
De AOb wil dat er een noodoplossing komt voor onderzoekers en promovendi die nu niet verder kunnen met hun onderzoek.

Beeld: Techniekbeeldbank.nu

AOb wil noodfonds voor onderzoekers en promovendi

Een noodfonds is nodig voor onderzoekers en promovendi aan universiteiten. Dat zegt AOb-sectorbestuurder Donald Pechler. Deze groep werkt vaak op projectbasis met een vastgestelde einddatum en zit nu in grote onzekerheid of ze het onderzoek kunnen afronden. “We moeten ze niet in de kou laten staan.”

De AOb heeft de zorgen onlangs aangekaart bij onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) tijdens een overleg over de corona-crisis in het hoger onderwijs.

Door de RIVM-maatregelen tegen besmettingen komen universiteitsonderzoekers en promovendi in de knel. “Zij kunnen geen veldwerk doen of practica in een laboratorium”, zegt Pechler. In de de ledenpeiling van de AOb geven meerdere medewerkers dit aan. Zo schrijft een geënquêteerde: ‘Mijn onderwijs richt zich voornamelijk op practica. Dit kan niet op afstand.’ Een andere ondervraagde heeft gevraagd om zijn practicumvak uit te stellen tot na de zomer als de laboratoria weer open zijn. Weer een andere wo-medewerker zegt: ‘Het doen van onderzoeksprojecten ligt helemaal stil.’

‘Het doen van onderzoeksprojecten ligt helemaal stil’

Onzekerheid

Het grote knelpunt zijn de contracten, volgens AOb-sectorbestuurder Pechler. De duur van een contract is vaak gelijk aan het onderzoeksproject of medewerkers hebben een beurs ontvangen. Ze hebben te maken met een vastgestelde einddatum. “Zij zitten nu in enorme onzekerheid”, zegt de sectorbestuurder. “Je kunt niet verder met het onderzoek, maar het ook niet inhalen tijdens dat dienstverband. Veel werkgevers zullen namelijk zeggen dat ze alleen geld hebben voor de duur van het project. Daarom pleiten we bij de minister voor een noodoplossing, zoals een noodfonds dat verlenging mogelijk maakt. Het kabinet heeft diepe zakken zo hoorden we eerder.”

‘We pleiten voor een noodoplossing, zoals een noodfonds. Het kabinet heeft diepe zakken zo hoorden we eerder’

Een onderzoeker geeft in de AOb-enquête aan dat er behoefte is aan duidelijkheid. Door de coronacrisis loopt zijn onderzoek vertraging op. ‘Het zou prettig zijn als mijn leidinggevenden duidelijke uitspraken over zulke situaties doen.’ Onderzoeksfinanciers, zoals NWO, hebben volgens de geënquêteerde al aangeven dat een verlenging ‘budgetneutraal’ zal zijn. ‘Met andere woorden: deze organisaties gaan niet betalen voor verlenging. Ik weet dus niet of ik mijn onderzoek kan afronden’, aldus de onderzoeker. Hij roept de bond op te pleiten voor een eerlijke regeling richting het kabinet en de universiteiten.

Kapitaalvernietiging

Pechler laat weten dat er bij de minister al op een noodmaatregel is aangedrongen voor deze specifieke groep in het wetenschappelijk onderwijs. “Je wilt geen kapitaalvernietiging van half afgerond onderzoek.” De AOb wijst ook op de positie van promovendi en de postdocs. “Ook zij werken vaak mee in projecten voor hun data en dreigen door de corona-crisis hun onderzoek niet te kunnen afronden.”

‘Je wilt geen kapitaalvernietiging van half afgerond onderzoek’

Coulance

Eerder deze week riep Lucille Mattijssen van het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) al op tot coulance voor promovendi, zo schreef het Hoger Onderwijspersbureau. Het PNN stelde een verlenging voor of een aanpassing van de eisen. Pechler: ‘Het bijstellen van de eisen is meer iets dat per individueel geval en specifiek voor promovendi wordt bepaald. Daar gaat in beginsel de promotiecommissie van elke universiteit over. Met een noodfonds kan het meer generiek worden geregeld voor onderzoekers en promovendi. De twee voorstellen hoeven elkaar niet uit te sluiten.’

Eerder deze week liet de Universiteit Twente aan De Twentsche Courant Tubantia weten dat de eerste promovendus via een videoverbinding het proefschrift had verdedigd en dat er deze week nog twee volgen.

Meer nieuws