Op 12 september om 14.00 uur is het woonprotest. De AOb steunt dit.
Op 12 september om 14.00 uur is het woonprotest. De AOb steunt dit.

Beeld: Pixabay

AOb steunt protest tegen vertrek leraren uit de stad

De AOb steunt het woonprotest op de Dam in Amsterdam op 12 september. “Alle leraren trekken de stad uit”, zegt AOb-bestuurder Thijs Roovers, die het zelf meemaakte. Een huis bemachtigen is onmogelijk met het salaris dat onderwijspersoneel verdient. “Van de 35 collega’s op mijn school woonde er één iemand in Amsterdam.”

‘Een protest voor mensen die ondanks hun fulltime baan aan het eind van hun salaris net een beetje te veel maand overhouden door hun torenhoge huur.’ Of: ‘Een protest voor mensen die geen huis kunnen kopen omdat beleggers alle beschikbare woningen op de markt opgekocht hebben.’ Het zijn de leuzen van de actiegroep Het Woonprotest die op 12 september een grote demonstratie organiseert om aandacht te vragen voor de woningcrisis in ons land. De groep eist onder meer een voldoende aanbod van betaalbare huizen en het aanpakken van beleggers.

Solidair

De bond is solidair met de actiegroep, want ziet ook dat onderwijspersoneel en andere collega’s uit de publieke sector gedwongen wegtrekken uit de stad omdat ze geen huis kunnen kopen. Roovers weet er alles van. “Een aantal jaar geleden wilde ik als voltijd basisschoolleraar een hypotheek aanvragen bij de Rabobank en liet mijn loonstrook zien. De reactie was: ‘O, verdien je zo weinig. Dan kan ik niks voor je doen.’ En dat ging om een huis aan de rand van Amsterdam van 50 m2.”

‘De reactie was: ‘O, verdien je zo weinig. Dan kan ik niks voor je doen’

Structureel hoger salaris

Het zorgt ervoor dat de tekorten in de steden oplopen, maar ook dat de dynamiek in de wijken verandert, constateert de AOb-bestuurder. “Ik zag mijn leerlingen altijd in de supermarkt, want ik woonde in dezelfde wijk en was dus onderdeel van hun wereld. Als iedereen wegtrekt komen ze minder in aanraking met diversiteit.”

Een structureel beter salaris om het beroep aantrekkelijker te maken is waar de AOb zich al lange tijd hard voor maakt. Roovers: “Dat is iets waar wij als bond voor kunnen opstaan.” Op het gebied van wonen zijn politieke keuzes hard nodig. “Een masterplan, want het woningaanbod heeft invloed op de lerarentekorten in de grote steden en ook op de kansenongelijkheid.”

De eerste demonstratie is op 12 september in Amsterdam om 14.00 uur. Het volgende protest staat ook gepland, namelijk op 17 oktober in Rotterdam.

Meer nieuws

Battle for brains

Internationalisering is een manier geworden om opleidingen in stand te houden. Tegelijkertijd delven Nederlandse studenten bij sommige studies het onderspit. Ondertussen draait de belastingbetaler voor... LEES VERDER