Kim van Straten werkt naast haar baan op een basisschool één dag per week bij de AOb als sectorconsulent.
Kim van Straten werkt naast haar baan op een basisschool één dag per week bij de AOb als sectorconsulent.

Beeld: Rob Niemantsverdriet

AOb-sectorconsulenten halen en brengen kennis

De AOb-sectorconsulenten komen naar je toe! Op de bonnefooi of op uitnodiging. “Wij willen weten wat leeft en vertellen dat we meer doen dan stakingen organiseren”, vertelt consulent Kim van Straten.

Hoe word je sectorconsulent?
“Ik werk nu negen jaar in het basisonderwijs en werd pas eind 2016 lid van de AOb. Ik was nog maar net lid toen ik een oproep ‘consulenten gezocht’ onder ogen kreeg. Een paar weken later werd ik uitgekozen. Op de Margrietschool in Halfweg werd ik één dag per week uitgeroosterd en die dag bij de bond gedetacheerd.”

En?
“Helemaal geweldig. In de klas werk je toch op een soort eilandje. Ik miste het contact met anderen en ik wilde voor mezelf iets meer vrijheid. Die ene dag voor de bond, daar geef ik helemaal een eigen invulling aan.”

Wat doe je dan?
“Ik woon in Haarlem en ga hier in de omgeving op de fiets en buiten de stad in mijn autootje naar scholen. Gewoon binnenlopen. De ene keer kom ik niet verder dan de conciërge. De andere keer zit ik bij een schoolleider of schuif ik aan bij een clubje onderwijzers. Even vertellen wat wij kunnen betekenen en waarom de bond op deze manier informatie wil ophalen. Wij willen weten wat leeft, maar we willen ook vertellen dat we veel meer doen dan stakingen organiseren.”

Als een soort zendeling?
“Ha, ha. Zo kun je het zeggen, maar dan wel een die niet alleen zendt en zieltjes probeert te winnen. Uiteindelijk vinden we het natuurlijk wel fijn als mensen lid worden van onze ‘kerk’, de vakbond. Maar daar gaat het niet direct om. Als mensen lid worden, zie ik liever dat dat een gevolg is van het feit dat ze zich bewust zijn geworden dat je samen sterker staat. Een tijdje terug werd een directe collega lid. Ze zat al 42 jaar in het onderwijs, maar mijn aanhoudende verhalen overtuigden haar van het nut.”

Deel je ook kralen en spiegeltjes uit?
“Flauwe vraag! Bij de scholen laat ik altijd wel wat achter. Op dit moment zijn de AOb-mokken erg populair. Pas werd ik uitgenodigd op een school om te vertellen over de ins en outs bij het opstellen van een werkverdelingsplan. Ze vroegen zelfs heel nadrukkelijk of ik ook een doosje mokken wilde meebrengen.”

Stoot je bij je bonnefooi-bezoekjes vaak je neus?
“Vrijwel nooit. Ik doe pakweg zes tot acht bezoekjes per dag. Aan het eind van de dag, hoef ik geen koffie meer! Vaak kan ik vragen direct beantwoorden en mensen verwijzen naar de antwoorden. Niet-leden zien dan dat zo’n bond best handig is en dat ze, als ze lid worden, die vragen tot in lengte van dagen kunnen blijven stellen.”

Ook een consulent uitnodigen op jouw school? Mail naar bezoekonzeschool@aob.nl en geef het adres van je school en je contactgegevens door.

Meer nieuws