Voorkant van het pand van de Hoge Raad in Den Haag.
Voorkant van het pand van de Hoge Raad in Den Haag.

Beeld: Google Maps/Hoge Raad

AOb scoort met ontslagvergoeding bij Hoge Raad

Werknemers die om gezondheidsredenen minder uren moeten gaan werken, hebben recht op een gedeeltelijke transitievergoeding. Dat heeft de Hoge Raad bepaald in een procedure die de AOb had aangespannen voor een docente. De uitspraak leverde het AOb-lid zo’n 34 duizend euro op, en heeft grote gevolgen voor werknemers binnen én buiten het onderwijs.

AOb-advocaten Joost Aarts en Geert Wind spanden een zaak aan voor een docente die vanwege haar gezondheid minder uren moest gaan werken. De standaardprocedure voor zo’n vermindering van het aantal uren is, dat de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd en de werknemer opnieuw in dienst wordt genomen. Maar dan voor minder uren.

Gelijk

Bij het beëindigen van een arbeidsovereenkomst hebben werknemers recht op een transitievergoeding – een ontslagvergoeding die is gebaseerd op het aantal dienstjaren. Deze vergoeding geldt wettelijk echter alleen als de werknemer volledig stopt bij de werkgever in kwestie. “Wij vonden dat ons lid óók recht had op een transitievergoeding, voor het aantal uren dat zij minder ging werken”, zeggen Aarts en Wind. “Daarom hebben wij deze zaak uitgevochten tot aan de Hoge Raad. Die heeft ons in het gelijk gesteld.”

AOb-advocaten Geert Wind en Joost Aarts: ‘Daarom hebben wij deze zaak uitgevochten tot aan de Hoge Raad. Die heeft ons in het gelijk gesteld’

Profiteren

De uitspraak geldt nu voor werknemers (binnen én buiten het onderwijs) die minimaal twintig procent minder moeten gaan werken. “Veel mensen die worden geconfronteerd met een gedwongen urenvermindering, gaan profiteren van deze uitspraak”, zeggen Aarts en Wind.

De rechtszaak leverde het AOb-lid zo’n 34 duizend euro op. De proceskosten komen voor rekening van de AOb. “Daar ben je lid voor”, zeggen de AOb-advocaten.

Meer nieuws