Beeld: Google Streetview

AOb over cartoon-affaire: ‘Blijf af van onze docenten’

“Van onze mensen blijf je af. Leraren doen gewoon hun werk, en daar hoort bij dat je praat over wat er in de maatschappij gebeurt.” Dat zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel naar aanleiding van de affaire van de bedreigde docent op het Rotterdamse Emmauscollege.

De docent werd eerder deze week bedreigd omdat hij een cartoon van Joep Bertrams in zijn lokaal had hangen. Op de cartoon, die al jaren op het prikbord zat, staat een onthoofde man in een Charlie Hebdo-shirt die zijn tong uitsteekt naar de jihadist die hem zojuist heeft onthoofd.

Discussie

Over de prent ontstond discussie toen de Franse docent Samuel Paty werd herdacht. Paty werd vorige maand onthoofd door een extremistische moslim omdat hij, in een les over de vrijheid van meningsuiting, cartoons van de profeet Mohammed had laten zien.

Een aantal leerlingen van het Emmauscollege vond dat er bij de spotprent van Joep Bertrams sprake was van godslastering. Daarna verscheen een foto van de tekening op Instagram, en werd de docent online bedreigd.

“Alle kinderen en hun ouders moeten weten dat docenten er stáán voor hun leerlingen”

De politie neemt de zaak zeer serieus en is een digitaal onderzoek gestart om de dader of daders te achterhalen. Er is inmiddels een arrestatie verricht. De docent is inmiddels ondergedoken, de school houdt nauw contact met de politie en de stichting School & veiligheid. ‘We stellen alles in het werk om onze school voor iedereen een veilige plek te laten blijven, zodat de leerlingen in alle rust naar school kunnen’, meldt het Emmauscollege in een verklaring.

Ontoelaatbaar

“Alle kinderen en hun ouders moeten weten dat docenten er stáán voor hun leerlingen”, zegt AOb-bestuurder Henrik de Moel. “Wij willen dat zij mondige burgers worden die voor hun mening uit durven te komen. Discussie hoort daarbij – bedreigingen absoluut niet. Dit is ontoelaatbaar.”

Lees ook het artikel ‘Ik geloof in onze vrije samenleving’ met reacties op de moord op Samuel Paty.

Meer nieuws