Na anderhalf jaar onderhandelen ligt er sinds vandaag een onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao-mbo.
Na anderhalf jaar onderhandelen ligt er sinds vandaag een onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao-mbo.

Beeld: Typetank

AOb-leden stemmen in met cao mbo

De sectorraad van de AOb heeft ingestemd met het onderhandelaarsakkoord over de cao mbo. In de cao, die loopt tot juli 2020, is een forse salarisverhoging afgesproken voor alle mbo-medewerkers.

De sectorraad van de AOb heeft ingestemd met het onderhandelaarsakkoord over de cao voor het mbo. In de cao, die loopt tot juli 2020, is een forse salarisverhoging afgesproken voor alle mbo-medewerkers. Er is een algemene loonsverhoging in twee stappen – 2,6 procent per oktober 2018 en 2,3 procent per juni 2019 – en er zijn drie eenmalige uitkeringen van totaal 3,15 procent.

Werkdruk

Daarnaast zijn er afspraken gemaakt over werkdrukverlichting, over inwerk-activiteiten van starters en scholing van instructeurs. Daarnaast hoeven werknemers geen WGA-premie meer te betalen. “De totale salarisverhoging komt hiermee boven de vijf procent uit”, zeggen AOb-onderhandelaars Tamar van Gelder (tevens dagelijks bestuurder) en AOb-sectorbestuurder Hélène Jansen.

Uit bijeenkomsten en een online ledenpeiling bleek dat AOb-leden tevreden zijn met het akkoord. In de peiling, die is ingevuld door bijna duizend AOb-leden, zegt gemiddeld 88 procent van de leden achter het akkoord te staan. Leidinggevenden zijn relatief het minst tevreden (85 procent) instructeurs het meest (95 procent).

Downgrading

De leden vragen wel aandacht voor de andere onderwijssoorten in het mbo (vmbo, vavo), en maken zich zorgen over de sluipende downgrading van onderwijsteams: de praktijk dat er steeds meer LB-docenten worden aangesteld in plaats van LC-docenten. “Het grootste deel van de docenten zit inmiddels in schaal LB”, zegen Van Gelder en Jansen. “Dat is een zorgelijke ontwikkeling, zeker gezien de grote concurrentie op de arbeidsmarkt. Het werken in het mbo-onderwijs wordt daardoor minder aantrekkelijk.”

Meer nieuws