Wetenschapper Marijtje Jongsma is de nieuwe AOb-hoofdbestuurder voor het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.
Wetenschapper Marijtje Jongsma is de nieuwe AOb-hoofdbestuurder voor het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.

Beeld: Puja Sonneveld

AOb kiest hoofdbestuurder wetenschappelijk onderwijs

De Algemene Vergadering van de AOb heeft wetenschapper Marijtje Jongsma vorige week gekozen als nieuwe hoofdbestuurder. Zij gaat zich hard maken voor het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek binnen de bond.

Jongsma is verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen als universitair hoofddocent en werkt aan de faculteit Sociale wetenschappen. Ze was al actief in de Vawo, de Vakbond voor de wetenschap, de bond die begin dit jaar is opgegaan in de AOb waardoor nu alle onderwijssectoren worden vertegenwoordigd. Bij de Vawo was Jongsma een aantal jaren bestuurslid en tot 2017 voorzitter.

‘Al meer dan tien jaar zet ik mij in voor de belangenbehartiging van het personeel aan de universiteiten en onderzoeksinstellingen. Daar ga ik mee door’

“Ik heb mij al ruim tien jaar ingezet voor de belangenbehartiging van het personeel aan de universiteiten en onderzoeksinstellingen. Dat hoop ik ook nu vanuit de AOb te gaan doen. We hebben al belangrijke punten aangekaart zoals het structurele overwerk met onze aangifte bij de Arbeidsinspectie, samen met WoinActie en de FNV. Naast de werkdruk zijn het terugdringen van de tijdelijke contracten, de loopbaanperspectieven voor jonge academici en het verbeteren van de diversiteit belangrijke thema’s. Daar zet ik mij als hoofdbestuurder graag voor in.”

In het Onderwijsblad van januari 2020 stond een interview met Donald Pechler en Marijtje Jongsma over de fusie van de Vawo met de AOb. Dat artikel vind je terug in ons archief. 

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER