Algemeen

AOb: ‘Kabinetsplan om onderwijs open te houden bij corona is onvoldoende’

Het kabinetsplan om het onderwijs veilig te laten doorgaan bij een eventuele nieuwe corona-uitbraak is onvoldoende. Dat zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. “Leerlingen, studenten en het onderwijspersoneel zijn weer de klos.”

Tekst Redactie Onderwijsblad- Rob Voorwinden en Rob Voorwinden - Algemene Onderwijsbond - - 2 Minuten om te lezen

Covid

Beeld: Pixabay

Bij een nieuwe corona-epidemie moet het sluiten van het onderwijs 'te alle tijden' worden voorkomen. Dat schrijven de ministers Dijkgraaf en Wiersma aan de Tweede Kamer. Met een zogenoemd ‘sectorplan’ wordt het onderwijs volgens de bewindslieden voorbereid op eventuele nieuwe uit braken van corona, waardoor sluiting van scholen niet nodig zal zijn.

“Het sectorplan bevat een heleboel woorden, maar de maatregelen zijn veel te vrijblijvend of zelfs geheel afwezig”, zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. “Daarnaast wordt gezegd dat het plan is opgesteld in overleg met de sector, maar dat betekent niet dat wij ermee hebben ingestemd. We missen nog een aantal cruciale zaken.”

Als het kabinet wil dat het onderwijs zo lang mogelijk blijft doordraaien, zorg dan ook voor voldoende veiligheidsmaatregelen

Uitgangspunt van het plan is dat het onderwijs zo lang mogelijk moet blijven doordraaien. “Daar kan ik me zeker in vinden”, zegt Van Gelder, “zo lang het zo veilig mogelijk gebeurt.” Dat laatste mist zij in het plan.

Van Gelder: “Als het kabinet wil dat onderwijs zo lang mogelijk door gaat, zorg dan ook voor voldoende maatregelen. Ga écht aan de slag om deze zomer alle scholen en instellingen goed geventileerd te krijgen. En leg zwart op wit vast dat leraren, schoolleiders en ondersteuners straks snel, direct na hun collega’s in de zorg, gevaccineerd worden tegen nieuwe virusvarianten."

Arbeidsongeschiktheid

Zorg ook dat het onderwijspersoneel een collectieve aanvullende verzekering krijgt, vindt Van Gelder. Deze zogeheten IPAP-verzekert tegen financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid. "En zorg daarnaast voor een fatsoenlijke financiële tegemoetkoming voor leraren en ondersteuners die al kampen met langdurige covid. Want de mensen zich bij de vakbonden hebben gemeld met long covid klachten staan nog steeds in de kou.”

Vrijblijvendheid

Het is vrijblijvendheid troef in de kabinetsplannen, concludeert Van Gelder. “Een advies om ‘waar mogelijk’ afstand te houden: wat kán je daarmee, als docent of medewerker? Voor een sector die tot op het allerlaatst fysiek open moet blijven in een pandemie, verwacht je een doortimmerd, gezamenlijk plan. Als er weer een covid-epidemie komt, is het onderwijs gewoon weer de klos: de leerlingen en studenten, maar ook al het onderwijspersoneel.”