Algemeen

AOb: 'Investeer ook na de verkiezingen in onderwijs'

De Algemene Onderwijsbond heeft in de afgelopen verkiezingsperiode op verschillende manieren aandacht gevraagd voor het onderwijs. We bezochten verschillende partijcongressen, organiseerden het AOb Onderwijsdebat, praatten met verschillende politieke partijen en probeerden de media over te halen onderwijs onder de aandacht te brengen.

Tekst Liesbeth Verheggen - AOb-voorzitter - - 2 Minuten om te lezen

De Algemene Onderwijsbond (AOb) heeft in de afgelopen verkiezingsperiode op verschillende manieren aandacht gevraagd voor het onderwijs. We bezochten verschillende partijcongressen, organiseerden het AOb Onderwijsdebat, praatten met verschillende politieke partijen en probeerden de media over te halen onderwijs onder de aandacht te brengen.

Dit ging moeizaam. Onderwijs wordt belangrijk gevonden door meerdere politieke partijen, maar het bleek geen verkiezingsthema om over te debatteren. Fors investeren in onderwijs was voor geen enkele partij een keiharde voorwaarde voor samenwerking, en politici en journalisten vonden ook al geen thema om collega's of geïnterviewden eens stevig over aan de tand te voelen.

Zorgelijk

Wij misten het onderwijs in het politieke debat de afgelopen weken. Dit is zorgelijk. We weten immers allemaal hoe belangrijk goed onderwijs is voor de toekomst van ons land. Gisteren hebben we met velen nog een laatste poging gedaan om via Twitter via de hashtag #nog1ding aandacht te vragen voor het onderwijs.

Dat deden we niet alleen: de werkgeversverenigingen lieten via de hashtag van zich horen, net als de scholieren- en studentenorganisaties en de collega-bonden.

Het gedeelde pleidooi: geef het onderwijs financieel de ruimte voor een mooie toekomst.

Ofschoon we er met elkaar voor zorgden dat het onderwijs ruim vijf uur trending topic was en de actievoerders van 'PO in Actie' dezelfde middag ook veel aandacht kreeg op Twitter, bleef de aandacht voor onze sector tijdens het NOS-debat beperkt tot drie bijzinnen. Daarin werden de conciërges, de mbo-docent en de hardwerkende leraar genoemd. Daar bleef het bij. Ook onze altijd zo fanatieke onderwijswoordvoerders hielden zich stil en hebben niet op onze actie gereageerd.

Stem op onderwijs!

Vandaag komt het er op aan. Stem jij op een partij die wil investeren in onderwijs? Die goede plannen heeft met het onderwijs en weet dat goed onderwijs geld kost? De AOb geeft nog één keer een stemadvies: stem op onderwijs. Jouw stem is nodig!

Maar al bepaalt de verkiezingsuitslag voor een groot deel onze vervolgstrategie: het gaat natuurlijk niet alleen om vandaag. Na de verkiezingen gaan partijen proberen een coalitie te vormen en wordt er een regeerakkoord opgesteld. Dan komt het er op aan: gaat er daadwerkelijk geïnvesteerd worden in onderwijs? We hebben iedereen nodig om onze politici scherp te houden: leraren, schoolleiders, conciërges, onderwijsondersteuners, leerlingen, ouders, bestuurders en alle anderen die ons onderwijs een warm hart toedragen. We moeten dit samen doen. Houd ze scherp. Alleen dan kunnen we ervoor zorgen dat het onderwijs de komende vier jaar kan groeien en bloeien.

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen