In het mbo en hoger onderwijs moeten studenten ook een mondkapje gaan dragen in de openbare ruimtes.
In het mbo en hoger onderwijs moeten studenten ook een mondkapje gaan dragen in de openbare ruimtes.

Beeld: Pixabay

AOb: ‘In het mbo is anderhalve meter vaak niet te handhaven’

Nu er een dringend advies is voor mondkapjes in gangen en aula’s van middelbare scholen, moet datzelfde voorschrift er komen voor het mbo, hbo en wo, aldus de vakbonden AOb en CNV.

AOb-bestuurder Tamar van Gelder licht toe: “We willen eenduidigheid. Onze achterban geeft aan dat het ook in het mbo heel lastig is om de anderhalve meter te handhaven. Ook daar klitten studenten van zestien en zeventien jaar in de openbare ruimtes bij elkaar.”

Een derde van het mbo-personeel zegt dat het op hun school niet lukt om de corona-voorschriften te volgen

De AOb hield deze week een enquête onder leden in het mbo, hbo en wo. Uit de ongeveer tweeduizend reacties blijkt dat het vooral in het mbo moeilijk is om de RIVM-richtlijnen na te leven. Een derde van het mbo-personeel zegt dat het op hun school niet lukt om de coronavoorschriften te volgen. In het hbo is dat 19 procent en op de universiteiten 5 procent.

Gek

In de AOb-facebookgroep voor het mbo reageert een docent verbaasd op het mondkapjesnieuws vanuit OCW gisteren: ‘Het is om gek van te worden. Wij delen ons gebouw met het vmbo. Ik ben benieuwd of we maandag veertienjarigen met mondkapjes zien rondlopen en achttienjarigen zonder.’ Roc Twente kiest ervoor het dringende advies voor het voortgezet onderwijs te volgen. Ook Hogeschool Rotterdam voert mondkapjes in. Kunststudenten vertellen vandaag over hun kleurrijke exemplaren in het AD.

Minister Ingrid van Engelshoven ziet ‘geen reden’ voor mondkapjes in het mbo, hbo en wo, liet ze vanochtend nog weten. De vakbonden zouden dit begrijpen, vertelt ze aan de NOS. Van Gelder van de AOb: “Dat is simpelweg niet waar. Wij hebben gisteren heel duidelijk tegen de minister gezegd: Als er een dringend advies komt voor mondkapjes in het voortgezet onderwijs, doe dan dezelfde oproep aan het mbo, hbo en wo. De huidige situatie is alleen maar verwarrend.”

‘De gangen zijn vol. Ik zie eigenlijk geen verschil op school met voor covid-19’

Onderwijspersoneel dat de AOb-enquête invulde, heeft last van de onduidelijkheid. Eén van hen zegt in de open opmerkingen: ‘Ik voel me onveilig op school. Er is geen afstand, aanwijzingen zoals pijlen en dergelijke ontbreken of worden genegeerd. Klassen starten gelijktijdig en lopen samen naar volgende lokaal. De gangen zijn vol. Ik zie eigenlijk geen verschil met voor covid-19.’

Energie

De AOb stuurde gisteren een brief over de zorgen van het personeel in het mbo, hbo en wetenschappelijk onderwijs en onderzoek naar de Tweede Kamer. Uit de AOb-enquête blijkt dat het verzorgen van digitaal onderwijs fors meer energie kost. De docenten en ondersteuners ervaren meer stress, meer werkdruk en werken meer uren dan voor corona. “Deze resultaten zijn verontrustend”, aldus van Gelder, “vooral omdat er ook voor de crisis al veel werd overgewerkt.”

Digitaal onderwijs leidt volgens vrijwel alle docenten in het mbo, hbo en wo tot groot kwaliteitsverlies. Dit verlies kan volgens hen beperkt worden door te werken met kleinere groepen, omdat dan betere interactie tussen docent en student mogelijk is. Het voorbereiden van online onderwijs kost daarbij meer tijd dan het voorbereiden van fysiek onderwijs, aldus de respondenten.

Aanstaande woensdag debatteert de Tweede Kamer over de gevolgen van het coronavirus voor het mbo, hbo en wo.

Lees ook: ‘Mondkapjes op middelbare scholen vanaf maandag’

 

Meer nieuws