AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen
AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen

AOb geeft Kamerleden negen adviezen voor beter onderwijs

Er is extra geld nodig voor structurele maatregelen om het onderwijs weer een aantrekkelijke sector te maken. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen doet daarvoor negen aanbevelingen in een brief aan de Tweede Kamer. De werkdruk moet omlaag, de AOb wil marktconforme salarissen, nooit meer een nullijn en de salariskloof tussen het primair en voortgezet onderwijs moet worden gedicht.

Dat schrijft Verheggen in een brief aan de Tweede Kamer. Vandaag is het eerste deel van het debat over de onderwijsbegroting waarin de onderwijswoordvoerders van de politieke partijen hun inbreng geven. Donderdag reageren de onderwijsministers.

De AOb roept Kamerleden op om zich in te zetten voor een betere en stabielere situatie in het onderwijs. ‘Voor alle onderwijssectoren moet de werkdruk worden verminderd en moeten de salarissen marktconform zijn’, schrijft Verheggen. Het is nodig om de komende jaren extra geld te investeren in het onderwijs, zeker gezien de lerarentekorten.

‘Voor alle onderwijssectoren moet de werkdruk worden verminderd en moeten de salarissen marktconform zijn’

Daarom vraagt Verheggen ook om de bezuiniging van 183 miljoen euro te schrappen. Deze ‘doelmatigheidskorting’ kan het onderwijs op dit moment niet opvangen. ‘Hoe voorkomt de minister dat deze korting ten koste gaat van het primaire proces?’, schrijft Verheggen. De Stichting van het Onderwijs, waar de AOb samen met de andere bonden en de werkgevers inzit, pleit in een brief ook voor het terugdraaien van deze bezuiniging.
Daarnaast moet er meer zicht komen op de besteding van het onderwijsgeld. De AOb vindt het noodzakelijk om bestedingsvoorwaarden te stellen.

Minder lesuren

Ook in het voortgezet onderwijs is geld nodig. Bijvoorbeeld om het aantal lesuren naar twintig te verminderen, en daarmee de werkdruk voor docenten te verlagen. Met de nieuwe cao voortgezet onderwijs is een eerste stap gezet, volgens de AOb. ‘Er is op korte termijn 180 miljoen euro nodig om een volgende stap te kunnen zetten.’

Verheggen pleit daarnaast voor het openbaar maken van de ‘ruimtebrief’. In deze brief staat hoeveel geld er is om over te onderhandelen bij de cao. De inhoud van deze brief is nu niet openbaar.

Lees alle aanbevelingen in de brief van de AOb. Vanaf 16.40 uur begint het debat over de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer.

Meer nieuws

Leraar worden? Duik in het vak

Tijdens ‘Expeditie leerkracht’ ontdekken docenten-in-spe snel of het vak van leerkracht iets voor ze is. De eerste dag oefenen ze in het Technolab van de... LEES VERDER