De AOb stuurt leden die werken in het vo en mbo een peiling om te vragen welke vervolgstappen de bond moet nemen nu het regeerakkoord tegenvalt.
De AOb stuurt leden die werken in het vo en mbo een peiling om te vragen welke vervolgstappen de bond moet nemen nu het regeerakkoord tegenvalt.

Beeld: Pixabay

AOb gaat stemming leden peilen in vo en mbo

De AOb gaat naar aanleiding van het tegenvallende regeerakkoord ook bij leden in het voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) peilen wat de vervolgstappen van de bond zouden moeten zijn nu duidelijk is dat de coalitie VVD, CDA, D66 en ChristenUnie nauwelijks aandacht heeft voor deze sectoren.

Vorige week kregen AOb-leden die werken in het primair onderwijs al via de mail een enquête opgestuurd, om na te gaan of en hoe zij de komende tijd actie willen voeren tegen de magere plannen van Rutte-III.

Acuut probleem

“Leuk beginnetje, die extra middelen”, zegt AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen. “Maar de 270 miljoen euro die door de vertrekkende ministersploeg is veiliggesteld voor de salarissen in het primair onderwijs heet nu een moderniseringsbudget en wordt alleen onder voorwaarden uitgekeerd. Het duurt nog tot 2021 voordat de middelen op werkdrukbestrijding in de buurt komen van wat er nodig is. Je zou haast denken dat het oplopend lerarentekort geen acuut nationaal probleem is.”

Maar de arbeidsmarkt in het primair onderwijs krijgt tenminste nog aandacht van de nieuwe coalitie. De wensen en noden van het voortgezet onderwijs en het mbo komen niet eens aan bod. En dus is het tijd om de visie van de AOb-leden in de overige sectoren te peilen. Een actietraject is daarbij ook een optie. “Veel hangt natuurlijk af van wat onze leden willen, maar we zetten de enquêtes natuurlijk niet voor niets uit”, aldus de AOb-voorzitter. “De nieuwe coalitie doet met dit regeerakkoord alsof er in het beroepsonderwijs geen hoge werkdruk is, of alsof er in het voortgezet onderwijs geen tekortvakken zijn.”

AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen: “Veel hangt natuurlijk af van wat onze leden willen, maar we zetten de enquêtes natuurlijk niet voor niets uit.”

Verbolgen

Toevallig stond er daags na het regeerakkoord een vergadering gepland met de Algemene Vergadering (AV), het verantwoordingsorgaan van de AOb. Verheggen: “Natuurlijk was men daar verbolgen over het regeerakkoord. Als je tweets voorbij ziet komen van D66 waarin de grootste onderwijsinvesteringen in jaren worden aangekondigd, zijn de verwachtingen veel te hooggespannen om de feitelijke tekst nog met instemming te lezen. Nog even los van het feit dat die claim feitelijk onjuist is.”

Begin dit jaar becijferde de bond dat het onderwijs in totaal zo’n 6 miljard euro per jaar extra nodig heeft om op een normale manier tegemoet te kunnen komen aan de eisen die Nederland aan de sector stelt. “Dat is een enorm bedrag, maar de overheid heeft de onderwijsbekostiging laten versloffen. Tijdens de crisis is een nullijn gehanteerd en het geld dat wel naar het onderwijs ging, kwam in veel gevallen niet op de juiste plek terecht”, stelt Verheggen vast.

Halfbakken

“We moeten meer doen met minder mensen. Het onderwijs is kampioen burn-out omdat het onderwijspersoneel het nog probeert ook. De komende jaren wordt dat alleen maar erger omdat deze coalitie er voor kiest het probleem alleen aan te pakken in het primair onderwijs. En dat nog op halfbakken wijze doet ook. We zijn benieuwd wat onze leden zeggen.”

Meer nieuws