AOb-bestuurder Jelmer Evers (links) en AOb-voorzitter Tamar van Gelder in Den Haag. 'Zonder corona hadden we hier met duizenden mensen gestaan'
AOb-bestuurder Jelmer Evers (links) en AOb-voorzitter Tamar van Gelder in Den Haag. 'Zonder corona hadden we hier met duizenden mensen gestaan'

Beeld: Algemene Onderwijsbond

AOb demonstreert voor grootste onderwijsinvestering ooit

Kabinet, doe de grootste onderwijsinvestering ooit. Nu of ná de formatie. Dat is de oproep van de AOb bij de Tweede Kamer, waar vandaag de onderwijsbegroting wordt behandeld.

“Dit is de laatste kans voor het zittende kabinet om meer geld voor het onderwijs vrij te maken”, zegt AOb-voorzitter Tamar van Gelder. “En anders een kans om, achter de schermen, aan de formatietafel vast te leggen dat dat geld er gaat komen. D66 heeft al laten weten dat ze in het regeerakkoord ‘de grootste onderwijsinvestering ooit’ wil vastleggen. Ik help het ze nog maar eens herinneren.”

‘Er is een grote belofte gedaan – stel het onderwijs nu niet teleur’

De investering is onder andere nodig om de kloof in salaris tussen leraren basisonderwijs en hun collega’s in het voortgezet onderwijs volledig te overbruggen. En verder voor bijvoorbeeld verkleining van de klassen en voor méér vaste banen – zeker in het mbo, hbo en wo. En er is, door het oplopende lerarentekort en de werkdruk in alle sectoren, haast bij. “Ik hoop dat de mensen aan de onderhandelingstafel zich realiseren dat we door deze lange formatie weer een schooljaar verder zijn”, zegt Van Gelder.

Twee

De demonstratie vond, vanwege corona, plaats met slechts twee deelnemers: voorzitter Van Gelder en lid van het dagelijks bestuur Jelmer Evers. “Onder normale omstandigheden hadden we hier gestaan met duizenden leraren, ondersteuners, schoolleiders en academici”, zegt de AOb-voorzitter. “Zodra het weer kan, zullen we dat ook zeker weer doen. Maar ik hoop uiteraard dat het niet nodig is. Ik wens het kabinet veel wijsheid toe bij de behandeling van de begroting, en ik wens de partijen vooral veel wijsheid bij het opstellen van het regeerakkoord. Er is een grote belofte gedaan – stel het onderwijs nu niet teleur.”

Meer nieuws