Alfa-college stelt schiet-oefening uit

Het Drentse Alfa-college gaat morgen toch niet een school-shooting ‘oefenen’. Dat laat de mbo-instelling weten. De aankondiging van de oefening zorgde vorige week voor veel verontwaardiging. Ook AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen was niet te spreken over de actie.

‘De geplande calamiteitenoefening heeft zodanige aandacht veroorzaakt dat we verwachten dat er aanstaande woensdag onvoldoende focus is voor het oefenen zelf’, schrijft de school in een statement op de website.

Vorige week kondigde de school de oefening aan. In het bericht benadrukte de school dat er studenten bij werden betrokken. Onder meer RTV Drenthe berichtte over de brief aan ouders en studenten waarin de school spreekt over het naspelen van een terroristisch geweldincident met gijzelaars en slachtoffers. Directeur Jan Berend van der Wijk lichtte dit toe bij de regionale omroep: ‘Ik heb aangegeven dat ik geen knallende acteur wil op de gang. Dat het een soort spektakel moet worden. Dat gaat niet gebeuren.’

Ophef

De aankondiging zorgde voor veel ophef. AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen reageerde onder meer in het Algemeen Dagblad op het nieuws. Ze noemde de oefening ‘ernstig’. Ook over de invulling van de oefening was Verheggen niet te spreken. ‘Hoe haal je het ook in je hoofd om een student die rol te laten vervullen? Bovendien zet je de leraar na de oefening voor de klas om te praten met leerlingen. Hoezo zijn die hierop voorbereid?’

De school verplaatst de oefening nu naar een tijdstip later in het jaar. ‘Het doel om te oefenen met geweldsdreiging blijft de aandacht houden van het Alfa-college en de politie om zo goed voorbereid te zijn en te blijven op eventuele incidenten’, aldus de mbo-instelling.

Meer nieuws