Het nieuwe kabinet moet structureel 1,1 miljard euro investeren in het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Dat willen de organisaties die meedoen aan de Alarmdag op 6 april.
Het nieuwe kabinet moet structureel 1,1 miljard euro investeren in het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Dat willen de organisaties die meedoen aan de Alarmdag op 6 april.

Beeld: normaalacademischpeil

Alarmdag voor de universiteiten op 6 april

Terwijl de rook van de verkiezingen optrekt, bereiden vakbonden, wetenschappers en studenten een landelijke ‘alarmdag’ voor. Die moet het nieuwe kabinet over de streep trekken om meer geld te investeren in het wetenschappelijk onderwijs. Ook de AOb doet mee.

Wetenschappers in Nederland waarschuwen al jaren voor de ‘onderfinanciering’ van de universiteiten. Want het wetenschapsbudget groeit niet hard genoeg mee met het aantal studenten. Dat heeft allerlei nadelen, zoals onbetaald overwerk voor docenten en een moordende concurrentie om onderzoeksgeld.

Een coalitie waarin ook de AOb deelneemt samen met andere bonden, wetenschappers, bestuurders, medewerkers en studenten is het zat. Het wetenschappelijk onderwijs moet nú terug naar een ‘Normaal Academisch Peil’, vindt de coalitie.

Flinke investering

Onder diezelfde noemer organiseren de partijen daarom op 6 april een landelijke ‘alarmdag’. Ze willen dat het nieuwe kabinet structureel 1,1 miljard euro extra investeert in het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek.

De actievoerders voelen zich gesteund door een onlangs verschenen adviesrapport, dat in opdracht van het ministerie van OCW tot stand kwam. De universiteiten zouden structureel 800 miljoen euro extra moeten krijgen, valt daarin te lezen, plus een eenmalige inhaalslag van 300 miljoen euro.

Met een structureel bedrag van 1,1 miljard is de inzet van Normaal Academisch Peil dus ietsje hoger. “Maar het rapport onderschrijft in elk geval dat er een flinke investering moet worden gedaan”, zegt een woordvoerder van de organisatie. “Wij denken dat dit bedrag nodig is.”

Het nieuwe kabinet is straks aan zet, vervolgt ze. “Met deze actie richten we ons daarom vooral op de nieuwe Tweede Kamerleden en de formerende partijen”. De planning is nog in volle gang, maar naar verwachting zullen er op 6 april in verschillende steden acties plaatsvinden, met een “centraal moment” in Den Haag.

Hofvijver

Volgens Folia zal VSNU-voorzitter Pieter Duisenberg daar de Hofvijver inlopen “om aan te geven dat de sector het water aan de lippen staat”. Het universiteitsblad sprak hierover met hoogleraar en WOinActie-voorman Rens Bod. AOb-bestuurder Marijtje Jongsma ziet ernaar uit, blijkt op twitter.

De woordvoerder van Normaal Academisch Peil moet dat idee nog wel even met Duisenberg bespreken. “Het is natuurlijk een leuke gedachte. De studenten waren hier ook enthousiast over. Als Rens Bod dit zegt, ga ik er overigens vanuit dat hij ook het water in stapt.”

Statement

De alarmdag is een initiatief van onder meer vakbonden AOb en FNV, protestgroep WOinActie, universiteitenvereniging VSNU en de landelijke studentenorganisaties ISO en LSVb. In een statement op de actiesite laat de AOb weten solidair te zijn met de actie. ‘De politiek moet meer investeren in het wetenschappelijk onderwijs en onderzoek. Zonder deze investeringen dreigen wetenschappers te bezwijken onder de torenhoge werkdruk en het structureel onbetaald overwerken’, zo staat in het statement.

Doe mee op 6 april! Ga naar de actiesite. 

Meer nieuws

Aflopende cao’s verlengd

De cao’s in het primair, voortgezet en wetenschappelijk onderwijs zijn stilzwijgend verlengd. Dit betekent dat de afspraken uit de huidige cao’s uit deze sectoren blijven... LEES VERDER